XV Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty – w drodze do niepodległości” 22.11.2018
Jubileuszowy XV Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty” już za nami! W tym roku zaproponowaliśmy start w dwóch niezależnych konkurencjach: kucharz i kelner-barman. Jak się okazało, to był strzał w dziesiątkę. Zgłoszenia nadesłało 15 szkół, a startowało 24 uczestników.
Tegoroczny temat „w drodze do niepodległości” to okazja do podkreślenia 100-nej rocznicy odzyskania niepodległości. My, jako organizatorzy przygotowaliśmy w całej szkole wystawę na ten temat, zorganizowaliśmy występ na rozpoczęcie Gali Konkursu i zadbaliśmy o wystrój w barwach narodowych. Uczestnicy konkursu również postarali się, aby stoły, drinki i potrawy realizowały tę najważniejszą myśl każdego Polaka tej jesieni – nasi przodkowie przez 123 lata walczyli o wolną Polskę w bardzo różny sposób: zbrojnie, tworząc w ojczystym języku, przekazując narodowe tradycje z pokolenia na pokolenia, także kulinarne. Zadbali o nas i nasze dzieci! Za co dziś z całego serca dziękujemy! Kucharzom zaproponowaliśmy w tym roku sporządzenie potraw z delikatnej cielęciny. Różnorodność dań serwowanych w biało-czerwonych odsłonach była imponująca!
Serdeczne podziękowania kierujemy do wszystkich, którzy objęli nasz konkurs Patronatem i wsparli nas. Wśród nich znaleźli się: Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa, Małopolski Kurator Oświaty, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Selgros cash&carry. Pozostali sponsorzy to: Krakowska Szkoła Restauratorów, Akademia Kulinarna Farutex, Krakowska Szkoła Barmanów, Restauracja „Wierzynek”, Restauracja Nota Resto by Tomasz Leśniak, firma Gastro-Pack, Gastro-Rental, Elektrolux, Krasnystaw, Develey, Gawor, Struś, Firma Handlowo-Usługowa „Magda”, Tłocznia Owoców Pawłowski, P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski, F.H.U. Anna Duda, Piekarnia Wiesław Grabowski. Jeszcze raz – bardzo dziękujemy za współpracę!
W Jury zasiadało grono znanych mistrzów sztuki kulinarnej: Kucharzy, Kelnerów, Barmanów, Doradców Kulinarnych i Specjalistów polskiej kuchni. Szczególnie dziękujemy za pracę w komisjach oceniających, dzielenie się swoim doświadczeniem z młodymi adeptami w polskiej gastronomii, uwagi kierowane do nich pozwolą im osiągać jeszcze większe sukcesy.
Podczas Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” Polska Akademia Sztuki Kulinarnej i restauracja „Wierzynek” przeprowadziły pokazy kulinarne, które cieszyły się dużym powodzeniem.
Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim Gościom. Odwiedzili nas między innymi: Małopolski Kurator Oświaty – Barbara Nowak, Wicedyrektor Wydziału Edukacji Pani Magdalena Węgrocka – Szwalec, Pani Anna Łuszczek reprezentująca Krakowską Kongregację Kupiecką, przedstawiciel Hali Selgros Cash & Carry Pan Bartłomiej Szostak, Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 Pani Dorota Romańska, Dyrektor Zespołu Szkół Mechanicznych nr 2 Pan Józef Osuch, Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności Pan Jerzy Niedenthal…
W konkurencji kucharz:
I miejsce – Wiktoria Rzok z Zespołu Szkół Ekonomiczo-Chemicznych w Trzebini! Sporządziła „Polędwicę cielęcą na purée pietruszkowym z dodatkiem kurek ”.
II miejsce – Dominika Dzidek z Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze! Wykonała „Górkę cielęcą marynowaną w musztardzie, z białym sosem na muślinowym purée z musem z buraka i blanszowanym szpinakiem”,
III miejsce – Dawid Rozmus z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu! Przygotował „Górkę cielęcą, purée z kasztana, sos na susce sechlońskiej”
W konkurencji kelner-barman:
I miejsce – Mikołaj Pelc z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie! Sporządził napój „Eagle”.
II miejsce – Natalia Marek z Zespołu Szkół w Łącku! Wykonała „Biało czerwony smak wolności”.
III miejsce – Patrycja Piasecka z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie! Przygotowała „Liberty”.
Każdy uczestnik został przez nas nagrodzony dzięki wielu Sponsorom. Ufundowane wspaniałe nagrody rzeczowe oraz vouchery na płatne staże w Restauracji „Wierzynek”, różne kursy w Krakowskiej Szkole Restauratorów, Akademii Kulinarnej Farutex, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz zaproszenia na kolację do Restauracji Nota Resto by Tomasz Leśniak w Krakowie z pewnością pozwolą uczestnikom konkursu rozwijać i doskonalić swój talent kulinarny szkoląc się przecież u samych Mistrzów w zawodzie! Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Dziękujemy również Uczniom i Nauczycielom z Małopolskich Szkół! To dzięki Wam polska sztuka kulinarna przetrwa kolejne lata!
Już dzisiaj zapraszamy na XVI Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty”! Jaki będzie?… Przekonajcie się sami! Startujemy jesienią 2019 roku!
Organizatorzy Konkursu