Oferta kształcenia dla absolwentów szkół podstawowych

Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.

Po ukończeniu szkoły i zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.

W trakcie nauki uczeń realizuje program praktyk zawodowych, liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin). Praktyki zawodowe realizuje w renomowanych restauracjach krakowskich.

Natomiast zajęcia praktyczne odbywają w szkolnej restauracji ,,Pokusa”, gdzie uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek.

Nasi absolwenci nie mają problemu ze znalezieniem pracy!

Podnieś z nami swoje kompetencje


Organizujemy bezpłatne kursy

  • kurs barmański
  • kurs baristyczny
  • gastronomia po angielsku
  • kurs karmelarstwa
  • kurs carwing
  • kurs kelnerski
  • kurs sommelierski
  • kurs doradcy wina (międzynarodowy)

Dobry start w dorosłość

Uczeń kończący technikum w ZSG nr 2 może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

Świadectwo ukończenia technikum

Świadectwo maturalne

Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji

Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji

Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu

Certyfikat potwierdzający odbycie stażu realizowanego w ramach projektów UE

Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach realizowanych w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych

Kierunki i specjalizacje

Technik żywienia i usług gastronomicznych


Specjalność – dietetyka

Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.

Do jakich zadań zawodowych przygotowany jest absolwent?
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Jakie innowacyjne działania realizują uczniowie?
  • poznawanie elementów dietetyki,
  • planowanie diety i pomoc w jej stosowaniu,
  • koordynowanie programu żywieniowego,
  • dobór odpowiednich składników w określonych dietach,
  • poznawanie zasad cateringu dietetycznego,
  • poznawanie reguł zdrowego stylu życia.
Jakie przedmioty nauczane są w zakresie rozszerzonym?
Język angielski oraz biologia lub geografia.
Ile godzin praktyk należy zrealizować?
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.
Jakie kwalifikacje posiada absolwent i gdzie może podjąć pracę?

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Absolwent profilu technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością dietetyka może pracować w:

  • restauracjach,
  • hotelach,
  • domach wczasowych,
  • barach,
  • kawiarniach,
  • sanatoriach,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • szpitalach,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy i żywieniu i żywości.

Technik technologii żywności


Specjalność – dietetyka sportowa (trener personalny żywienia)

Technik technologii żywności może podjąć pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, hurtowniach spożywczych, zakładach gastronomicznych, placówkach żywienia zbiorowego lub otworzyć własną działalność gospodarczą.

Do jakich zadań zawodowych przygotowany jest absolwent?
  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
  • wytwarzania produktów spożywczych,
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Jakie przedmioty nauczane są w zakresie rozszerzonym?
Język angielski oraz chemia.
Ile godzin praktyk należy zrealizować?
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.
Jakie kwalifikacje posiada absolwent i gdzie może podjąć pracę?

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Absolwent klasy o profilu technik technologii żywności ze specjalnością dietetyka sportowa może podjąć pracę w:

  • zakładach przemysłu cukierniczego,
  • cukierniach,
  • zakładach przetwórstwa spożywczego,
  • przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą,
  • pracowniach analitycznych.

Technik usług kelnerskich

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 prowadzący kształcenie w zawodzie zapewnia pomieszczenia dydaktyczne z wyposażeniem odpowiadającym technologii i technice stosowanej w zawodzie, aby zapewnić osiągnięcie wszystkich efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego oraz umożliwić przygotowanie absolwenta do wykonywania zadań zawodowych.

Do jakich zadań zawodowych przygotowany jest absolwent?

W zakresie kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości,
  • rozliczania usług kelnerskich.

W zakresie kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:

  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera,
  • rozliczania usług gastronomicznych.
Jakie kwalifikacje posiada absolwent i gdzie może podjąć pracę?

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.