Jako jedyna szkoła gastronomiczna w Europie mamy własny produkt tradycyjny

Charakterystyka produktu

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.

Wielkość
Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm.
Wysokość 1-1,4 cm.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Wierzchnia i spodnia warstwa – śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.

Smak i zapach
Smak delikatny, słodki, maślany – typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.

W dniu 29 października 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze:

„Ciasteczka wyśmienite” (woj. małopolskie).

Unikatowa receptura opracowana przez nauczycieli naszej szkoły

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.

Emerytowani nauczyciele wspominają, iż produkcja ciasteczek była i jest stałym elementem kształcenia w ramach pracowni cukierniczej w warsztacie szkolnym i pracowniach technologicznych. Zapisy w zachowanych dziennikach lekcyjnych z roku szkolnego 1960/61 są pisemnym potwierdzeniem długoletniej tradycji produkcji ciasteczek wyśmienitych.

Gdzie spróbować ciasteczek?

Od 1991 r. szkoła świadczy również usługi gastronomiczne, w tym cateringowe, w ramach których od zawsze żelazną pozycją są ciasteczka wyśmienite. Ciasteczka wyśmienite są również oferowane do sprzedaży w przyszkolnej restauracji „Pokusa”, prowadzonej w ramach gospodarstwa pomocniczego. Stanowi ona kontynuację działającego w poprzedniej siedzibie szkoły sklepu przyszkolnego.

Ciasteczka wyśmienite cieszą się tak ogromnym powodzeniem, że nie mogło ich zabraknąć na uroczystościach i bankietach odbywających się m.in. w Akademii Rolniczej w Krakowie, „Piwnicy Pod Baranami”, Krakowskim Okręgowym Związku Zapaśniczym.

Ciasteczka wyśmienite są również okazjonalnie wykonywane przez absolwentów szkoły – znakomitych kucharzy, którzy w czasie trwania swojej kariery zawodowej uświetniają nimi proponowane przez siebie menu, chociaż wyraźnie podkreślają okazjonalność tych działań, które spowodowane jest pracochłonnością wykonywania ciasteczek wyśmienitych.