Wyróżnienie w XIII Międzyszkolnym Konkursie Black Box w Tarnowie.
W dniu 9.04.2019 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się trzynasta edycja Konkursu Szkół Gastronomicznych w stylu Black Box. Tematem konkursu było „Moje dzieło z tajemniczych surowców”. Naszą szkołę reprezentowali: Marcin Blasiński (kl IIIa) oraz Jakub Dubiel (kl IIc). W zmaganiach brało udział 7 szkół. Każdy z uczestników miał przygotowaną „czarną skrzynkę” z produktami takimi jak: kurczak kukurydziany, topinambur, jarmuż, słonecznik oraz makaron barwiony sepią z mątwy, z których w czasie 120 minut musiał sporządzić potrawę. Do dyspozycji uczestników były również inne produkty ze „spiżarni” z których można było dobierać różnorodne produkty: sery, kasze, grzyby, ziemniaki, jaja, zioła itp. Podczas wykonywania zadania liczyła się oszczędność surowca i jakość wykonanej pracy. Potrawy były oceniane przez zawodowych kucharzy. Jury zwracało uwagę na: organizację stanowiska pracy, BHP, czystość, wybór potrawy, technikę wykonania, wygląd, kompozycję potrawy, czas i jakość pracy oraz ocenę organoleptyczną. Nasi uczniowie wykonali następujące potrawy: Marcin przygotował „Kurczaka w zielonym curry, purée z topinamburu, chips z jarmużu z makaronem barwionym sepią z mątwy”, natomiast Jakub sporządził „Pierś z kurczaka podaną na makaronie barwionym sepią z mątwy w towarzystwie topinamburu z zielonym chipsem z jarmużu oraz grillowane pomidorki z groszkiem cukrowym”. Nasi uczniowie zostali docenieni przez jurorów za pomysłowość dań, ciekawy smak, wygląd potrawy oraz prawidłową jakość pracy.
Opiekun p. profesor Marta Musiałowska