WYRÓŻNIENIE W OGÓLNOPOLSKIM TEŚCIE KULINARNYM W KATEGORII CUKIERNICTWO
15.11.2019 r. – odbył się pierwszy Ogólnopolski Test Kulinarny. Pierwszym etapem było opracowanie receptury kuchni małopolskiej sięgającej do korzeni naszych przodków z dodatkiem nowoczesnych akcentów. Potem należało przyrządzić te potrawę, udekorować i zaaranżować sposób podania. Naszym podstawowym surowcem w pierwszym etapie było mięso królika, obecnie odkrywane na nowo. Przeszliśmy ten etap jako jedyna ze szkół w Krakowie i okolicach! Drugi etap odbył się w Akademii Inspiracji Makro i był swoistym kulinarnym torem przeszkód. Przygotowane były stanowiska do wykonania zadań teoretycznych i praktycznych. Uczestnicy odpowiadali na pytania, rozwiązywali krótkie testy i wykonywali różne ćwiczenia praktyczne np. nakrycie talerza i sztućców, wykonanie nowoczesnej dekoracji, filetowanie ryb, trybowanie mięsa… Należało przejść każde stanowisko i przy każdym czas na prezentację wynosił 10 minut. Wymagało to ogromnej precyzji, skupienia uwagi, szybkości myślenia i działania, walki z czasem i stresem. Nasi reprezentanci poradzili sobie doskonale!
Organizatorzy wręczając nagrodę podkreślili, że w gastronomi ważna jest nie tylko wiedza i umiejętności, ale także umiejętność zaprezentowania siebie. Kolejną nagrodą był pobyt w restauracji „W Starej Kuchni”, gdzie serwują menu kuchni polskiej i regionalnych.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Helena Kaim z klasy II a i Kacper Figuła
z klasy III a przygotowani przez mgr Annę Kuć.