TYDZIEŃ ZDROWIA wpisał się już na stałe do szkolnego kalendarza wydarzeń ZSG nr 2.
Ma on na celu kształtowanie wśród młodzieży zachowań prozdrowotnych oraz promowanie zdrowego stylu życia postrzeganego holistycznie.
Każdy dzień w naszej szkole od 17 do 21 kwietnia poświęcony był aspektowi zdrowia i obfitował w ciekawe wydarzenia i spotkania.
Co wydarzyło się w ZSG nr 2 podczas Tygodnia Zdrowia?
1. Wykłady prof. Anety Rokickiej w ramach realizowanego w szkole programu w zakresie profilaktyki czerniaka „Znamię! Znam je?”.
2. Konferencja „Kleszcze i rośliny trujące – co warto wiedzieć?” – organizowana przez Powiatową stacje Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
3. Prelekcje nauczycieli podczas lekcji z wychowawcą „Podstępne WZW” – zwiększenie wiedzy na temat wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C oraz „ARS, czyli jak dbać o miłość?” – program edukacyjny dotyczący profilaktyki używania substancji psychoaktywnych (alkohol, tytoń, narkotyki, dopalacze).
4. Udział w XXX edycji Olimpiady Zdrowia PCK– uczeń klasy 3c Jakub Bukry.
5. Finał konkursu „ Fit wiosenna potrawa” zorganizowanego przez prof. Magdę Bulandę i prof. Agnieszke Kubisz.
6. Degustacja – „Kulki mocy słodzone daktylami”, „Sernik bananowy”, „Ciasto z kaszy jaglanej z brzoskwiniami” – wypieki bez cukru przygotowane przez uczniów klasy 1tża pod kierunkiem prof. Marty Ziobro, prof. Joanny Mazurków i prof. Michała Chmiela.
7. Codziennie nowe grafiki na szkolnej tablicy.
8. Akcja „Zabierz coś zdrowego ze sobą – poczęstuj się jabłkiem”.
Zapraszamy do galerii zdjęć.