MIESIĄC ZDROWEGO ODŻYWIANIA W ZSG nr 2.
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – Hipokrates.
Jeden z najwybitniejszych lekarzy greckich, uznawany za praojca medycyny, wypowiedział te słowa już w IV wieku przed naszą erą. Dzisiaj wydają się one jeszcze bardziej aktualne. Nie wystarczą suplementy diety
i lekarstwa na receptę – kluczowe znaczenie zarówno prewencyjne jak i lecznicze ma codzienna dieta. Mówi się także, że „jesteś tym, co jesz” – znajdź zatem czas w swoim życiu na świadome odżywianie.
Dziękujemy Wszystkim Uczniom i Wychowawcom za zaangażowanie się w akcję „Luty miesiącem zdrowego odżywiania”, której celem było promowanie zdrowego stylu życia wśród uczniów poprzez trwałą zmianę nawyków żywieniowych oraz zachęcanie do aktywności fizycznej.
Wśród najważniejszych zadań, które zrealizowaliśmy w lutym należy wymienić:
1. „Przez żołądek do serca” – przez cały miesiąc uczniowie wysyłali ciekawe przepisy, które miały motywować do zdrowego odżywiania i przygotowywania posiłków z dbałością o zdrowie swoje i innych. Wszystkie inspirujące propozycje zostały zamieszczone w książce kucharskiej uczniów ZSG nr 2. Znajdziecie tam przepisy na śniadania, obiady, sałatki oraz desery i przekąski.
2. „Wiem co jem i dlaczego” – konkurs na prezentację multimedialną pod hasłem „Wiem co jem i dlaczego”. Komisja konkursowa dokonała oceny 11 prac zgłoszonych do konkursu i wyłoniła 3 zwycięzców z najwyższą liczbą punktów. Wszyscy uczestnicy wykazali się dużą znajomością tematu.
Zwycięzcami konkursu zostali:
1. Monika Zydroń z klasy 3c. Wiem co jem i dlaczego M. Zydroń
2. Małgorzata Cygan z klasy 3a. Wiem co jem i dlaczego -M. Cygan.
3. Aleksandra Jakóbowska z klasy 2cg. Wiem co jem i dlaczego – Aleksandra Jakóbowska
Nasza propozycja na marzec to akcja „Rusz się na wiosnę”. Hasło przewodnie pierwszego tygodnia: „Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku” rozkręcamy się najprostszą aktywnością CHODZENIEM!
Zespół ds. promocji zdrowia.