Hej! 👋🏼 Absolwencie szkoły podstawowej, przed Tobą ważna decyzja. Sprawdź co oferuje Ci Nasza Szkoła! ⬇️
Opanuj tajniki sztuki kulinarnej, planuj i oceniaj żywność pod względem jakościowym, 👩🔬👨🔬 poznaj zagadnienia związane z organizacją produkcji i naucz się sprawnie zarządzać i komunikować z zespołem. Wszystko po to by być gotowym do prowadzenia działalności gastronomicznej. 👨🍳
Nowy kierunek od września 2020!!!
Technik technologii żywności ze specjalnością dietetyk
Opis zawodu.
Technik technologii żywności to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i tajnikami prowadzenia działalności gastronomicznej. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności gastronomicznej, zna zagadnienia związane z technologią żywienia, organizacją produkcji oraz usług gastronomicznych, potrafi sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
- obsługa maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
- wytwarzania produktów spożywczych
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- oceniania jakości żywności
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów
- prowadzenia badań jakości żywności w laboratoriach
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.
KWALIFIKACJE:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
MIEJSCA PRACY:
- zakłady przemysłu cukierniczego
- cukiernie
- zakłady przetwórstwa spożywczego
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
- pracownie analityczne
Technik technologii żywności może podjąć pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, hurtowniach spożywczych, zakładach gastronomicznych, placówkach żywienia zbiorowego lub otworzyć własną działalność gospodarczą.