ŚWIĄTECZNY PIERNICZEK
13 grudnia został rozstrzygnięty konkurs na tradycyjne, wykonane własnoręcznie świąteczne pierniki. Pierniki wyjątkowe, bo bez konserwantów, sztucznych barwników, wykonane na bazie naturalnego miodu, wg tradycyjnych receptur. Konkurs był inspiracją do poszukiwania zdrowych i naturalnych produktów m.in. naturalnego miodu, mąki owsianej, mąki pełnoziarnistej, ksylitolu, oleju kokosowego oraz przypraw – cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków.
Wyróżnienie w konkursie otrzymała uczennica klasy 1 Dcp Weronika Górnisiewicz – za ciekawą formę przestrzenną i pomysł oraz uczeń klasy 1 Dcp Krystian Wilczyński za piękną, kolorową dekorację pierników.
Przepis na kolorowy lukier
Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionym z cukru trzcinowego lub brzozowego) z dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem na jednolitą gęstą masę. Żeby zrobić kolorowy lukier, należy dodać odrobinę:
soku z buraków (czerwony);
soku z jagód (niebieski);
soku z marchewki (pomarańczowy).