Zaproszenie
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie ma przyjemność zaprosić uczniów małopolskich szkół gastronomicznych i hotelarskich do udziału w XIX edycji Małopolskiego Konkursu
„Stół pięknie nakryty – Zima w kuchni i na stole”
który odbędzie się w dniu 24 listopada 2022 r.
Po zapoznaniu się z regulaminem, który znajduje się na stronie internetowej szkoły http://zsgnr2krakow.pl prosimy uczestników o przesyłanie pocztą elektroniczną na adres: mkstolpieknienakryty@zsg2.pl lub składanie osobiste zgłoszeń do konkursu bez receptury do dnia 04.11.2022 r. na adres:
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2
30-523 Kraków
ul. Zamoyskiego 6
Tel/fax: 12 656 04 04 lub 12 423 62 36
Osoba do kontaktu: mgr Grażyna Kumorek-Mastalerz 603 998 804
Życząc Państwu i Waszym uczniom dużo sukcesów zawodowych, zachęcamy do udziału w XIX edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty – Zima w kuchni i na stole”. W tej edycji nawiązujemy do wykorzystania we wszystkich konkurencjach przede wszystkim naturalnych składników oraz przypraw, które zimą pozytywnie wpłyną na zdrowie człowieka. Proponujemy trzy niezależne konkurencje osobno oceniane i nagradzane. Uczestnicy kucharze sporządzą wyszukane potrawy z dowolnego mięsa i warzywa strączkowego oraz wybranej co najmniej jednej przyprawy spośród: imbir, kurkuma, chili, miód. Kelnerzy-barmani nakryją i udekorują stół zgodny z tematem „zima na stole” i wykonają napój bezalkoholowy typu smoothie minimum 100 ml metodą blenderowania z wykorzystaniem obowiązkowego składnika – dyni. Cukiernicy sporządzą deser w wersji talerzowej, w którym obowiązkowo należy wykorzystać wybraną co najmniej jedną przyprawę spośród: imbir, goździki, chili, miód. Kładziemy zatem nacisk na naturalne surowce i ograniczone stosowanie produktów sztucznie wytworzonych. Celem konkursu jest zainteresowanie młodzieży doskonaleniem swoich umiejętności zawodowych oraz promowaniem produktów naturalnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Zachęcamy też młodzież do kreatywnej prezentacji stołu udekorowanego zgodnie z tematem „zima na stole” oraz sporządzenia wykwintnych potraw, deserów i napojów z wykorzystaniem obowiązkowych surowców. Mamy nadzieję, że konkurs pozwoli uczestnikom na rozwój zawodowy, zachęci ich do doskonalenia oraz podejmowania wyzwań, jakim kucharz, kelner-barman i cukiernik musi sprostać we współczesnej gastronomii.
Z poważaniem