W dniach 16-20 października 2023 r. uczennice klasy czwartej technikum: Angelika Kurbiel oraz Patrycja Baster pod opieką Pani prof. Bogusławy Hołysz odbyły staż zawodowy w Koszycach w ramach realizowanego projektu „Rok w gastronomii”.
Koszyce to drugie co do wielkości miasto Słowacji pod względem liczby ludności oraz trzecie pod względem powierzchni. Szkoła partnerska – Stredná odborná škola obchodu a služieb Jána Bocatia, przygotowała bardzo bogaty program tygodniowego pobytu: zwiedzanie Koszyc, wizytę zawodoznawczą do Hotelu Hilton i Hotelu Košice, wycieczkę w Tatry Wysokie, uroczysty obiad w restauracji oraz relaks podczas gry w kręgle. Uczennice brały udział w zajęciach otwartych w szkolnej pracowni gastronomicznej poznając tradycyjne słowackie potrawy. Uczennice mogły wymienić doświadczenia zawodowe z uczniami z koszyckiej szkoły oraz młodzieżą, która przyjechała z Pragi. Wizyta w Koszycach była okazja do poznania kultury i tradycji Słowacji oraz nawiązania kontaktów koleżeńskich.