Staż zawodowy nauczycieli i uczniów w Koszycach.
W dniach od 5.02.2018 r. do 9.02.2018 r. w ramach teleprojektu ” ROK w GASTRONOMII” uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 Dawid Kopeć z klasa III c oraz Antoni Pełka z klasy III de odbyli staż zawodowy w szkole gastronomicznej w Koszycach. W stażu uczestniczyli również uczniowie ze szkoły partnerskiej z Pragi.
W czasie pobytu w Koszycach uczniowie wraz z nauczycielem Anetą Bartecką-Anioł mieli możliwość poznania tajników kuchni słowackiej. Poza zajęciami gastronomicznymi mogli poznać zakątki miasta i przybliżyć sobie jego historię. Uczniowie zwiedzali Koszyce-drugie co do wielkości miasto Słowacji m.in. katedrę św. Elżbiety-największy kościół Słowacji, kaplicę św. M|ichała, wchodzili na szczyt wieży św.Urbana, a także byli w teatrze na sztuce: „Tom, Dic i Harry”.
Codziennie w trakcie zajęć praktycznych uczniowie serwowali obiady, których technikę sporządzania poznali podczas pobytu. Były to m.in. polewka bryndzowa, polewka pomidorowa, polewka gulaszowa, haluszki z bryndzą i skwarkami, faszerowane papryki i zrazy z knedlikami, placki ziemniaczane z gulaszem, surówka z buraków ćwikłowych, marchwi i kapusty, oraz desery:kołacze, pagacze, ceregy.
Stażyści wraz z nauczycielami odwiedzili Hotel Hilton i Hotel Koszyce, gdzie młodzież z koszyckiej szkoły odbywa praktyki. Uczestniczyli w lekcji otwartej z obsługi konsumenta oraz ekonomiki.
Wizyta w Koszycach stworzyła okazję do poznania kultury i tradycji Słowacji-państwa partnerskiego oraz możliwość nawiązania kontaktów koleżeńskich. Pracę łączyliśmy z przyjemnościami, była okazja do gry w kręgle, a potem smakowanie specjałów kuchni słowackiej podczas uroczystej kolacji. Swoją gastronomiczną podróż do Koszyc podsumowaliśmy obiadem przygotowanym przez uczestników stażu.
Teraz Kraków zaprasza Koszyce, a my chętnie wrócimy tam za rok.