REGULAMIN REKRUTACJI
KANDYDATÓW DO KLAS PIERWSZYCH CZTEROLETNIEGO TECHNIKUM, BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCEGO DLA DOROSŁYCH W ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH NR 2 W KRAKOWIE
NA ROK SZKOLNY 2018/2019
ZARZĄDZENIE NR 2/18 MAŁOPOLSKIEGO KURATORA OŚWIATY z dnia 25 stycznia 2018 r.
w sprawie terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego, w tym terminów składania dokumentów do publicznych szkół podstawowych dla dorosłych, klas I publicznych szkół ponadgimnazjalnych, klasy I publicznej szkoły ponadpodstawowej, o której mowa w art. 18 ust.1 pkt 2 lit. c ustawy – Prawo oświatowe oraz na semestr pierwszy klas I publicznych szkół policealnych na rok szkolny 2018/2019 w województwie małopolskim.
Podstawa prawna:
Na podstawie art.154 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 59 ze zm.) w związku z art.308 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – przepisy wprowadzające ustawę – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 60 ze zm.) i na podstawie atr. 149 ust. 1 i 5, art. 155 ust. 1 i 4, art. 165 ust. 1 i 3, art. 187 ust. 1 i 4 ustawy – Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo oświatowe, art. 136 ust. 1 i 2, art. 141 ust. 1i2,art. 161 ustawy Prawo oświatowe oraz § 11 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 marca 2017 r. w sprawie przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego na lata szkolne 2017/2018-2019/2020 do trzyletniego liceum ogólnokształcącego, czteroletniego technikum i branżowej szkoły I stopnia, dla kandydatów będących absolwentami dotychczasowego gimnazjum (Dz. U. z 2017 r. poz. 586)
- Rekrutacja kandydatów do oddziałów klas pierwszych czteroletniego technikum i branżowej szkoły I stopnia dla kandydatów będących absolwentami gimnazjum na rok szkolny 2018/2019 odbywa się zgodnie z zasadami określonymi w Zarządzeniu Małopolskiego Kuratora Oświaty z dnia 25 stycznia 2018 r.
- Postępowanie rekrutacyjne przeprowadza szkolna komisja rekrutacyjna powołana przez Dyrektora szkoły.
- W skład komisji wchodzą przewodniczący oraz członkowie wyznaczeni spośród nauczycieli szkoły.
- Nadzór nad postępowaniem rekrutacyjnym sprawuje Dyrektor szkoły.
- Do zadań szkolnej komisji rekrutacyjnej należy w szczególności:
- ustalenie i podanie do wiadomości kandydatów informacji o warunkach i kryteriach rekrutacji,
- ustalenie wyników postępowania rekrutacyjnego,
- ogłoszenie list kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych,
- sporządzenie protokołu postępowania rekrutacyjnego.
- Szkoła prowadzi rekrutację do klas pierwszych w następujących typach szkół:
Technikum Gastronomiczne nr 11
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
Branżowa Szkoła I Stopnia
- Kucharz
- Cukiernik
X Liceum Ogólnokształcące dla dorosłych
- Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie funkcjonuje w systemie rekrutacji elektronicznej
- Terminarz rekrutacji na rok szkolny 2018/2019
Lp. | Rodzaj czynności | Termin w postępowaniu rekrutacyjnym | Termin w postępowaniu uzupełniającym |
1. | Złożenie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej wraz z dokumentami potwierdzającymi spełnianie przez kandydata warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym | od 23.04.2018 r. od godz. 9.00
do 11.06.2018 r. do godz. 15.00 |
od 11 do 18 lipca 2018 r.
|
7. | Weryfikacja przez komisję rekrutacyjną wniosków o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej i dokumentów potwierdzających spełnianie przez kandydata warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, w tym dokonanie przez przewodniczącego komisji rekrutacyjnej czynności, o których mowa w art. 20t ust. 7 ustawy o systemie oświaty | od 23.04.2018 r.
do 27.06.2018 r. |
od 11 do 27 lipca 2018 r.
|
6. | Uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej o świadectwo ukończenia gimnazjum oraz o zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego | od 22.06.2018 r. od godz. 9.00
do 26.06.2018 r. do godz.15.00 |
nie dotyczy |
8. | Podanie do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych | 29.06.2018 r. godz. 12.00 | 30 lipca 2018 r.
godz. 1200 |
9. | Wydanie przez szkołę prowadzącą kształcenie zawodowe skierowania na badanie lekarskie kandydatowi z listy kandydatów zakwalifikowanych, który dokonał wyboru kształcenia w danym zawodzie w jednej szkole, w przypadku złożenia przez kandydata oświadczenia o wyborze tej szkoły | do 29.06.2018 r. od godz. 12.00
do 3.07.2018 r. do godz. 15.00 |
do 13 sierpnia 2018 r.
|
10. | Potwierdzenie przez rodzica kandydata albo kandydata pełnoletniego woli podjęcia nauki w szkole poprzez przedłożenie oryginału świadectwa ukończenia gimnazjum i oryginału zaświadczenia o wynikach egzaminu gimnazjalnego, o ile nie zostały one złożone w uzupełnieniu wniosku o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej, a w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe – także zaświadczenia lekarskiego zawierającego orzeczenie o braku przeciwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu |
do 9.07.2018 r. do godz. 15.00 |
do 21 sierpnia 2018 r.
|
11. | Podanie do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych | 10.07.2018 r. godz. 12.00 | 22 sierpnia 2018 r. godz. 1200 |
12. | Poinformowanie przez dyrektora szkoły ponadgimnazjalnej Małopolskiego Kuratora Oświaty o liczbie wolnych miejsc w szkole | 11.07.2018 r. | 23 sierpnia 2018 r. |
- O przyjęciu kandydata do technikum kształcącego w zawadach technik żywienia i usług
gastronomicznych decyduje suma punktów uzyskanych z egzaminu gimnazjalnego oraz z
przeliczenia na punkty ocen z języka polskiego, matematyki, języka obcego, geografii lub biologii
- Przeliczenie na punkty ocen z języka polskiego, matematyki , języka obcego, geografii lub biologii
- celujący – 18 pkt
- bardzo dobry – 17pkt
- dobry – 14 pkt
- dostateczny – 8 pkt
- dopuszczający – 2 pkt
- Kandydatom zwolnionym z egzaminu gimnazjalnego przelicza się na punkty oceny z języka polskiego, matematyki, historii, wiedzy i społeczeństwa, biologii, chemii, fizyki, geografii, i języka obcego nowożytnego wymienione na świadectwie ukończenia gimnazjum, w następujący sposób
- Język polski i matematyka:
– celujący – 20 pkt
– bardzo dobry – 18 pkt
– dobry – 13 pkt
– dostateczny – 8 pkt
– dopuszczający – 2 pkt
- Historia i wiedza i społeczeństwo:
– celujący – 20 pkt
– bardzo dobry – 18 pkt
– dobry – 13 pkt
– dostateczny – 8 pkt
– dopuszczający – 2 pkt
(liczbę punktów uzyskaną po zsumowaniu dzieli się przez 2)
- Chemia, fizyka, biologia, geografia:
– celujący – 20 pkt
– bardzo dobry – 18 pkt
– dobry – 13 pkt
– dostateczny – 8 pkt
– dopuszczający – 2 pkt
(liczbę punktów uzyskaną po zsumowaniu dzieli się przez 4)
- Język nowożytny:
– celujący – 20 pkt
– bardzo dobry – 18 pkt
– dobry – 13 pkt
– dostateczny – 8 pkt
– dopuszczający – 2 pkt
- Za szczególne osiągnięcia ucznia wymienione na świadectwie ukończenia gimnazjum kandydat może
uzyskać następującą ilość punktów:
- Świadectwo ukończenia gimnazjum z wyróżnieniem – 7 pkt
- Uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem o zasięgu ponadwojewódzkim
organizowanym przez kuratora oświaty na podstawie zawartych porozumień:
– tytułu finalisty konkursu przedmiotowego – 10 pkt
– tytułu laureata konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – 7 pkt
– tytułu finalisty konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – 5 pkt
- Uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem o zasięgu międzynarodowym lub
ogólnopolskim albo turniejem o zasięgu ogólnopolskim:
– tytułu finalisty konkursu z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych objętych ramowym
planem nauczania szkoły artystycznej – 10 pkt
– tytułu laureata turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych niebędących
ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – 4 pkt
– tytułu finalisty turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych niebędących ramowym
Planem nauczania szkoły artystycznej – 3 pkt
- uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem o zasięgu wojewódzkim organizowanym
przez kuratora oświaty:
– dwóch lub więcej tytułów finalisty konkursu przedmiotowego – 10 pkt
– dwóch lub więcej tytułów laureata konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – 7 pkt
– dwóch lub więcej tytułów finalisty konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – 5 pkt
– tytułu finalisty konkursu przedmiotowego – 7 pkt
– tytułu laureata konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – 5 pkt
– tytułu finalisty konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – 3 pkt
- uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem albo turniejem o zasięgu
ponadwojewódzkim lub wojewódzkim przeprowadzanymi zgodnie z przepisami wydanymi na
podstawie art. 22 ust.2 pkt8 i art. 32 pkt 4 ustawy
– dwóch lub więcej tytułów finalisty konkursu z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych objętych
ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 10 punktów,
– dwóch lub więcej tytułów laureata turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych nieobjętych
ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 7 punktów,
– dwóch lub więcej tytułów finalisty turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych nieobjętych
ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 5 punktów,
– tytułu finalisty konkursu z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych objętych ramowym planem
nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 7 punktów,
– tytułu laureata turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych nieobjętych ramowym planem
nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 3 punkty,
– tytułu finalisty turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych nieobjętych ramowym planem
nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 2 punkty;
- uzyskanie wysokiego miejsca w zawodach wiedzy innych niż wymienione w punktach b-e,
artystycznych lub sportowych, organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty
działające na terenie szkoły :
– międzynarodowym – 4 pkt
– krajowym – 3 pkt
– wojewódzkim – 2 pkt
– powiatowym – 1 pkt
- osiągnięcia w zakresie aktywności społecznej (wolontariat, środowisko szkolne) – 3 pkt.
- W przypadku gdy kandydat ma więcej niż jedno szczególne osiągnięcie w zawodach wiedzy,
artystycznych i sportowych wymienionych na świadectwie ukończenia gimnazjum maksymalna
liczba punktów możliwych do uzyskania za wszystkie osiągnięcia wynosi 18.
- W rekrutacji do Branżowej Szkoły I Stopnia nie stosuje się przelicznika punktowego, ale w przypadku
większej liczby kandydatów niż miejsc o przyjęciu decyduje suma punktów za oceny na świadectwie
gimnazjalnym z języka polskiego , języka obcego nowożytnego, matematyki i biologii.
- Przeliczeniu na punkty do poszczególnych typów szkół w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 podlegają następujące przedmioty:szkoły ponadgimnazjalne
Typ szkoły | Zawód | Przedmioty punktowane |
Technikum Gastronomiczne nr 11 | Technik żywienia i usług gastronomicznych | j. polski, matematyka, j. obcy, geografia lub biologia |
Szkoła Branżowa I stopnia | Kucharz
Cukiernik |
j. polski, matematyka, j. obcy, biologia |
Klasy pierwsze w roku szkolnym 2018/2019
Typ szkoły | Zawód | Klasa, języki nauczane | Przedmioty punktowane |
Technikum Gastronomiczne nr 11 | Technik żywienia i usług gastronomicznych | I a – j. angielski
j.hiszpański/j.niemiecki/ j. francuski |
język polski, matematyka, język obcy, biologia |
I b – j. angielski
j.hiszpański/j.niemiecki/ j. francuski |
język polski, matematyka, język obcy, biologia | ||
I c – j. angielski
j.hiszpański/j.niemiecki/ j. francuski |
język polski, matematyka, język obcy, biologia | ||
I d – j. angielski
j.hiszpański/j.niemiecki/ j. francuski |
język polski, matematyka, język obcy, geografia | ||
I f – j. angielski
j.hiszpański/j.niemiecki/ j. francuski |
język polski, matematyka, język obcy, geografia | ||
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 10 | Kucharz – praktyka w warsztatach szkolnych | I ak – j. angielski
|
język polski, matematyka, język obcy, biologia |
Kucharz – praktyka w warsztatach szkolnych | I bk – j. angielski
|
język polski, matematyka, język obcy, biologia | |
Kucharz – młodociany pracownik, praktyka w restauracjach na terenie Krakowa | I ck – j. angielski
|
język polski, matematyka, język obcy, biologia | |
Cukiernik- praktyka w warsztatach szkolnych | I dk – j. angielski | język polski, matematyka, język obcy, biologia |
- Kandydaci, którzy zostali przyjęci do wybranego typu szkoły i potwierdzili wolę podjęcia nauki złożeniem oryginalnych dokumentów – świadectwa ukończenia gimnazjum, wyników egzaminu gimnazjalnego, karty informacyjnej oraz zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie składają ponadto następujące dokumenty:
Typ szkoły | Dokumenty |
Technikum Gastronomiczne nr 11 |
trzy fotografie kartę zdrowia zaświadczenie o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty konkursów przedmiotowych ustalonych przez MKO – §8 Decyzji MKO z dnia 14 stycznia 2013r. orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych |
Szkoła Branżowa I Stopnia | trzy fotografie kartę zdrowia orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych umowa o praktyczną naukę zawodu – młodociany pracownik |
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych | podanie
oryginalne świadectwo ukończenia zasadniczej szkoły zawodowej trzy fotografie |
- Szkolna komisja rekrutacyjna ogłasza wyniki rekrutacji według ustaleń Małopolskiego Kuratora Oświaty z dnia 25 stycznia 2018 r.
- Rodzic (opiekun prawny) kandydata może wystąpić do komisji rekrutacyjnej z wnioskiem o sporządzenie
uzasadnienia odmowy przyjęcia kandydata do szkoły. Musi ono zawierać przyczyny odmowy przyjęcia
oraz liczbę punktów, którą kandydat uzyskał w postępowaniu rekrutacyjnym.
- Rodzic (opiekun prawny) może wnieść do dyrektora szkoły odwołanie od rozstrzygnięcia komisji
Rekrutacyjnej. Dyrektor szkoły rozpatruje odwołanie w terminie 7 dni od dnia jego otrzymania.
Regulamin została zatwierdzony przez Radę Pedagogiczną w dniu 22.03.2018 r.
Kraków, dnia 23.03. 2018 r.