W dniach 16-20 października 2017 r. w naszej szkole gościliśmy uczniów i nauczycieli z zaprzyjaźnionej szkoły Stredná Odborná Škola Jaána Bocatiaw Koszycach i Střni Odborné Učilišté Gastronomie z Pragi.
Wizyta odbyła się w związku z realizacją Teleprojektu „Rok w gastronomii” realizowanego w ramach podpisanego w roku 2002 porozumienia o wzajemnej współpracy szkół o profilu gastronomicznym.
Celem wymiany jest doskonalenie umiejętności zawodowych poprzez odbycie praktyki gastronomicznej przez kadrę pedagogiczną i uczniów. Stwarza to możliwość poznania typowych dla partnerów trendów gastronomicznych, możliwość wzajemnego poznania krajów, kultur, sposobów myślenia i stylów życia. Pozwala na lepsze zrozumienie sąsiadów, wymianę poglądów i doświadczeń w zakresie integracji zawodowej i kulturowej oraz nabycie umiejętności swobodnego komunikowania się w bezpośrednich kontaktach.
Tegoroczni Goście mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności i kompetencji zawodowych, odbywając praktykę w restauracji szkolnej „Pokusa”. Pod fachowym okiem nauczycieli zajęć praktycznych przygotowywali potrawy kuchni polskiej oraz regionalnej. Poznali recepturę i sposób wykonania tradycyjnych ciasteczek „Wyśmienitych”.
Jednym z ważnych punktów realizowanego projektu była pilotowana przez Panią wicedyrektor Ewę Konieczną wizyta w hotelu „Radisson Blu”, gdzie szef kuchni w bardzo ciekawy sposób zaprezentował nowe trendy w branży gastronomicznej.
Młodzież wraz z opiekunami pod przewodnictwem Pani prof. Marzeny Banduły zwiedzali najciekawsze zabytki Krakowa. Duże wrażenie na naszych gościach wywarła wizyta w Fabryce Schindlera, podczas której mogli poznać historię Krakowa okresu drugiej wojny światowej, codzienne życie mieszkańców okupowanego miasta, los krakowskich Żydów. Uczestnicy projektu mieli również okazję obserwować zmagania barmańskie uczniów podczas odbywającego się w naszej szkole konkursu „Mam zawód, mam fantazję”.
Uczniowie z zaprzyjaźnionych szkół uczestniczyli również w zajęciach lekcyjnych z różnych przedmiotów, na których chętnie dzielili się z naszymi uczniami informacjami o systemie edukacji w ich państwach.
Wizyta naszych gości upłynęła w miłej i przyjaznej atmosferze współpracy, dzielenia się doświadczeniami zawodowym. Podczas uroczystego pożegnania Pan dyrektor Andrzej Ptasznik wręczył uczestnikom projektu certyfikaty ukończenia stażu zawodowego oraz zaprosił szkoły biorące udział w realizacji projektu do dalszej współpracy. Koordynatorkami projektu „Rok w gastronomii” są Panie: wicedyrektor Renata Kurdziel i prof. Małgorzata Smęda.