Projekt „Rok w gastronomii”.
W ramach współpracy zagranicznej, w dniach 14 – 18 października, gościliśmy w naszej Szkole młodzież i nauczycieli z Stredná Odborná Škola Jaána Bocatia w Koszycach i Střni Odborné Učilišté Gastronomie z Pragi.
Goście mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności i kompetencji zawodowych, odbywając praktykę w restauracji szkolnej „Pokusa”. Pod fachowym okiem nauczycieli zajęć praktycznych przygotowywali potrawy kuchni polskiej oraz regionalnej. Poznali recepturę i sposób wykonania tradycyjnych ciasteczek „Wyśmienitych”.
Jednym z ważnych punktów realizowanego projektu była wizyta zawodoznawcza w hotelu „Radisson Blu”, gdzie szef kuchni w bardzo ciekawy sposób zaprezentował nowe trendy w branży gastronomicznej.
Młodzież wraz z opiekunami zwiedzała najciekawsze zabytki Krakowa, poznając historię miasta, kulturę i tradycje. Był też czas na przyjemności, okazja do nawiązania kontaktów koleżeńskich podczas gry w kręgle oraz smakowanie specjałów kuchni polskiej.
Uczestnicy projektu obserwowali zmagania uczniów podczas odbywającego się w naszej szkole konkursu „Mam zawód, mam fantazję”.
Uczniowie z zaprzyjaźnionych szkół uczestniczyli w zajęciach lekcyjnych z zasad żywienia, technologii gastronomicznej oraz bardzo ciekawej lekcji z języka polskiego „Potyczki językowe czesko-polsko-słowackie”.
Wizyta upłynęła w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze. Podczas uroczystego pożegnania Pan dyrektor Andrzej Ptasznik wręczył uczestnikom projektu certyfikaty ukończenia stażu zawodowego oraz zaprosił szkoły biorące udział w realizacji projektu do dalszej współpracy.