Ostanie kursy kelnerskie 2 edycji trwają!
Projekt Centrum Kompetencji Zawodowych w Gminie Miejskiej Kraków.
Rozpoczęły się ostatnie 2 kursy kelnerskie 2 edycji w ramach programu Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków. 6 godzin wspólnej nauki, rozmów po całym dniu pracy w szkole nikomu nie sprawia problemu. Młodzież chętnie uczestniczy w kursach zgłębiając sztukę obsługi gościa. Myślą przewodnią kursu jest SERWIS SPECJALNY PRZY GOŚCIU. Na każdych zajęciach uczestnicy poznają podstawowe zasady obsługi konsumenta, serwisy obsługi gości, asortyment zastawy stołowej oraz bieliznę stołową, dobierają wino do potraw oraz alkohol, który należy wybrać do flambirowania, i dlaczego właśnie taki. To właśnie flambirowanie budzi największe emocje i zainteresowanie. Jest to widowiskowy serwis polegająca na skropieniu potraw alkoholem i podpalaniu ich. Dzięki temu smak trunku pozostaje w daniu, a jego moc wyparowuje pod wpływem temperatury i ognia. Podczas wspólnie spędzonego czasu uczniowie rozwijają swoje pasje i zainteresowania. Bardzo chętnie podejmują nowe wyzwania związane z serwisem specjalnym oraz z wzajemną obsługą, chociaż nie jest to łatwe zadanie stanąć przed kolegami i wcielić się na chwilę w rolę aktora. Ponieważ właśnie serwis angielski to trochę jak występ na scenie przed publicznością. Kelner – aktor musi wykazać się dużymi umiejętnościami, jak również fachową wiedzą, ponieważ oprócz tego że sporządza potrawę to jeszcze cały czas rozmawia z gościem opowiadając co robi, dlaczego w taki sposób sporządza potrawę i jakiego efektu możemy oczekiwać. Zdjęcia doskonale oddają emocje jakie towarzyszą przyszłym kelnerom. Zajęcia prowadzą mgr inż. Iwona Kwapiszewska i mgr inż. Małgorzata Smęda.