Decyzja związana z wyborem zawodu to nie lada wyzwanie. ZSG nr 2 co roku zaprasza kandydatów na dzień otwarty, by mogli na własne oczy przekonać się jak funkcjonuje i co oferuje nasza szkoła. W sobotnie przedpołudnie 27 kwietnia 2019 r. szkolne korytarze, restauracja „Pokusa”, biblioteka, pracownie technologiczne i sale lekcyjne tętniły życiem. Uczniowie i rodzice kandydatów mogli porozmawiać z dyrekcją, nauczycielami i młodzieżą naszej szkoły.
W szkolnej restauracji uczniowie klasy 1 c, 2 a i 2 b prezentowali swoje umiejętności zdobyte podczas zajęć praktycznych i kursów prowadzonych w ramach projektu – Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego w dotacji bezzwrotnej. Uczniowie nakryli sześć stołów na różne okazje, sporządzili ozdoby z karmelu, rzeźbili w owocach i warzywach. Kandydatów do naszej szkoły i ich Rodziców częstowali drobnymi przekąskami i deserami. Oczywiście nie zabrakło ciasteczek wyśmienitych – słodkiej wizytówki naszej szkoły wpisanej na Listę Produktów Tradycyjnych. Nowoczesna restauracja robiła wrażenie na Gościach.
Absolwenci Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 – Mateusz Buczek i Kamil Łudzik
z uczniami klasy 1 a, 2 c i 3 a sporządzali nowoczesne mini zakąski i desery.
Była terrina z koziego sera z buraczkami,
pasztet z wątróbki z sosem żurawinowym,
panna cotta z musem z marchewki i imbiru,
i consommé z pomidorów, ravioli z pysznym różowym nadzieniem. Wszystko pięknie wyglądało, a jeszcze lepiej smakowało.
Odbyły się również warsztaty sporządzania owoców flambirowanych i drinków bezalkoholowych.
Bardzo dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i życzliwość.
Drodzy Gimnazjaliści i Ósmoklasiści, dziękujemy za odwiedzenie Naszego Gastronomika
w dniu otwartym. Mamy nadzieję, że we wrześniu w naszych szkolnych ławkach zobaczymy poznanych na dniu otwartym kandydatów.
Do zobaczenia