„Zwolnieni z Teorii” to ogólnopolska praktyczna olimpiada dla szkół ponadpodstawowych, w ramach której młodzież sama realizuje projekty społeczne.
Wyzwanie to podjęli uczniowie klasy 3c Technikum Gastronomicznego nr 11 – Katarzyna Milowska i Michał Grząbel, którzy realizują w ramach „Zwolnionych z Teorii” projekt „Kuchnia dla klimatu”.
„W każdej dziedzinie naszego życia możemy działać, by coś zmienić. Jest nią i kuchnia. Jedząc lokalnie, przestrzegając zasad zero waste możemy ograniczać ślad węglowy, zasoby Ziemi i dbać o planetę. W projekcie chcemy pokazać, że to co znajdzie się na naszym talerzu ma realny wpływ na nasz klimat”.
Realizacja projektu to dla Katarzyny i Michała nowe doświadczenia, inspiracje, wiedza i dużo wzajemnej życzliwości. Uczniowie zdobywają praktyczne umiejętności potrzebne na rynku pracy, uczą się zarządzania, pracy zespołowej, komunikacji i rozwiązywania problemów oraz zdobywają międzynarodowe certyfikaty pomocne przy szukaniu pracy lub rekrutacji na studia.