Okręgowe eliminacje XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
3 stycznia 2020 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Rywalizowało 82 uczniów z 48 szkół okręgu małopolskiego. Temat wiodący: „ Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości.”.
Młodzież rozwiązywała test, na który składały się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Za rozwiązanie testu można było uzyskać do 100 punktów.
Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodniczący Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel – Zawadzka, zastępca przewodniczącego Pan wizytator KO Sebastian Bielak, sekretarz Olimpiady Pani Ewa Konieczna – zastępca dyrektora szkoły oraz 9 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród szkół biorących udział w Olimpiadzie.
Uroczystego otwarcia XXIV Okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dokonał Dyrektor Szkoły Pan Andrzej Ptasznik oraz Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka . O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do rozwiązywania testu.
W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano pokaz gastronomiczny pt. „Wykorzystanie metody sous vide do produkcji potraw z mięs i ryb.” Został on zaprezentowany przez mistrzów kuchni Novotelu Kraków City West . Pokaz spotkał się z ogromnym zainteresowaniem nauczycieli szkół biorących udział w Olimpiadzie.
Należy zaznaczyć, że od tej edycji zmienił się Regulamin Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Po zakończeniu eliminacji Komisja Okręgowa spakowała zakodowane prace uczniów do bezpiecznej koperty i wysłała do Komitetu Głównego w Szczecinie. Prace uczestników eliminacji okręgowych będzie sprawdzała Komisja Oceniająca w Szczecinie powołana przez Przewodniczącego Komitetu Głównego. Wyniki będą pod koniec stycznia.
W związku ze zmianami eliminacje okręgowe zakończyły się pysznym obiadem dla uczestników i opiekunów przygotowanym przez Warsztat Szkolny Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.
Zapraszamy do galerii zdjęć.