Kurs kelnerski.
30 listopada 2021 roku rozpoczęła się druga edycja kursów kelnerskich w ramach programu Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków. Myślą przewodnią kursu jest SERWIS SPECJALNY PRZY GOŚCIU. Na każdych zajęciach będziemy podawać potrawy flambirowane, czyli uszlachetnione alkoholami. Na naszym stole zagoszczą przegrzebki, krewetki, a nawet homar. Młodzież pozna podstawowe zasady obsługi konsumenta, jak dobrać wino do potrawy oraz jaki alkohol wybrać do flambirowania, i dlaczego taki. Podczas wspólnie spędzonego czasu rozwijają swoje pasje i zainteresowania. Uczniowie bardzo chętnie podejmują nowe wyzwania związane z serwisem specjalnym oraz z wzajemną obsługą, chociaż nie jest to łatwe zadanie stanąć przed kolegami i zamienić się na chwilę w aktora. Ponieważ właśnie serwis angielski to trochę jak występ na scenie przed bardzo mała publicznością. Kelner – aktor musi wykazać się dużymi umiejętnościami jak również fachową wiedzą, ponieważ oprócz tego że sporządza potrawę to jeszcze cały czas rozmawia z gościem opowiadając mu co robi i dlaczego w taki sposób.
Zajęcia prowadzi pani mgr inż. Iwona Kwapiszewska