KONKURS CIĘŻKOWICE – 2018 – MAMY II MIEJSCE!
Dnia 8 lutego odbyła się czwarta edycja konkursu kulinarnego „Dzikie Smaki”, w tym roku pod hasłem: Schab z dzika po myśliwsku. Konkurs był dwuetapowy – pierwszy etap to konkurs receptur, drugi natomiast to wykonanie potrawy ze schabu z dzika, wg tejże receptury. Nasza receptura była całkowicie autorskim pomysłem – chcieliśmy uwzględnić w niej tradycję, czyli marynowanie dziczyzny w owocach lasu w tym w jarzębinie i truflach. Dodaliśmy też elementy bardziej nowatorskie typu chips z parmezanu, sos z ziaren kawy czy migdałowe kuleczki, a uwieńczeniem były śliwki moczone w ginie i białej czekoladzie. Sam konkurs poprowadzony był bardzo ciekawie, gdyż oprócz samego wykonania potrawy – miał wiele walorów edukacyjnych. Mieliśmy możliwość zwiedzenia muzeum przyrodniczego, mogliśmy dowiedzieć się wiele o myślistwie, tradycjach łowieckich tego regionu, zastosowaniu kulinarnym i obróbce dziczyzny. Spróbowaliśmy potraw z dziczyzny, przyrządzanych przez fachowców i poznaliśmy tradycje winiarskie regionu. Samo wykonanie potraw oceniało fachowe Jury złożone z kucharzy oraz z koneserów dzikich smaków, czyli myśliwych.
Za naszą potrawę otrzymaliśmy II miejsce!
Był to: Schab z dzika duszony w winie z truflami i jarzębiną, chrupiące kulki ziemniaczane z migdałami, sos kawowy i chips z parmezanu. Wszystko okraszone domową konfiturą z borówek oraz śliwką w ginie i białej czekoladzie.
Potrawę wykonał uczeń kl. 4 – Arkadiusz Ujma, za co otrzymał atrakcyjne nagrody dla siebie i klasy, udzielił wywiadu dla telewizji internetowej oraz otrzymał obietnicę publikacji tej receptury w formie wydania książkowego.
Organizatorom dziękujemy za profesjonalną organizację wydarzenia oraz możliwość poszerzenia swojej wiedzy o dziczyźnie i miłe przyjęcie.
Uczeń – Arkadiusz Ujma
Opiekun – Anna Kuć