Hej! 👋🏼 Absolwencie szkoły podstawowej, przed Tobą ważna decyzja. Sprawdź co oferuje Ci Nasza Szkoła! ⬇️
Poznaj zaawansowaną wiedzę z zakresu kelnerstwa. 🍝 Opanuj także umiejętności baristyczne ☕ i sommelierskie 🍷 (doradca w zakresie win).
KELNER z elementami serwisu specjalnego
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości
- planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
- sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
- rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
- wykonywania czynności baristycznych
Uczeń w ramach innowacji:
- poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich
- uczy się dobierać wina do potraw
- przygotuje się do profesjonalnego serwisu win
KWALIFIKACJE:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Przykładowy pokaz uczniów Technikum Gastronomicznego serwisu specjalnego.
MIEJSCA PRACY:
- restauracje
- hotele
- pensjonaty
- kawiarnie
- puby
- dyskoteki
- promy
- firmy cateringowe
- instytucje związane z gastronomią
- restauracja ,,POKUSA” Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi konsumenta
- pracownia ćwiczeń praktycznych