II miejsce w Regionalnych Eliminacjach do Ogólnopolskiego Konkursu
„Bitwa na drobiowe smaki”!
21-22.01.2020 r. drużyna w składzie Szymon Burzyński i Marcel Suder z klasy 2C przygotowani przez mgr Grażynę Kumorek-Mastalerz uczestniczyli w Regionalnych Eliminacjach do Ogólnopolskiego Konkursu „Bitwa na drobiowe smaki”! Do konkursu przystąpili reprezentanci szkół z województwa małopolskiego i świętokrzyskiego.
Organizatorzy postawili wysoko poprzeczkę. Pierwszego dnia nasza drużyna musiała sporządzić zakąskę i wydać ją najpóźniej po 60 minutach, a danie zasadnicze maksymalnie po 120 minutach. Składnikiem obowiązkowym każdej potrawy był kurczak. Szymon i Marcel przygotowali „Pączka z bryndzą i musem z wątróbki…” oraz „Kurczaka w dwóch odsłonach”. Zastosowane techniki, aranżacja na talerzach i smak zdecydowały, że nasza drużyna przeszła do następnego etapu konkursu. Drugiego dnia już tylko sześć drużyn przystąpiło do finału Regionalnych Eliminacji. Pan Łukasz Konik przywitał uczestników
i podzielił się swoim pomysłem na danie z kurczakiem w roli głównej. Jego inspiracja miała pomóc drużynom w zaaranżowaniu dania ze składników przygotowanych przez Organizatora. Obowiązkowe tym razem były trzy składniki: filet z kurczaka, wątróbka i groszek cukrowy. Resztę dobierali uczestnicy ze wspólnego stołu. Na wykonanie dań było 120 minut i nasza drużyna poradziła sobie świetnie!
Chociaż konkurs nie był łatwy, a konkurencja wcale nie spała, mamy sukces – II miejsce! Zgrany duet wykazał się dużą kreatywnością, zastosował wiele technik. Wiedział, jak wykorzystać surowiec do końca, łączyć smaki i produkty w pyszne, efektowne dania na talerzu!
Gratulujemy!!!