Laureatem pierwszego miejsca została Izabella Święszek przygotowana przez p. Alinę Augustyn. Trudny surowiec, rzadko podawany dzisiaj na polskich stołach, okazał się dla naszej uczennicy całkiem łatwy.
Sporządziła „grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka podany z pikantnym ajvarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo – jabłkową”! Brzmi smacznie, ale pracy było sporo. W tej potrawie Iza połączyła tradycję i nowoczesność. Obok sarniny znalazł się chrobotek reniferowy i pianka z ginu…
Pomysł, smak i wygląd został doceniony zarówno przez profesjonalistów Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oceniających część techniczną, jak również członków Polskiego Związku Łowieckiego degustujących potrawy konkursowe!
Relacja z konkursu i wypowiedź Izabelli Święszek jest dostępna na stronie Telewizji Tarnowskiej:
https://www.tarnowska.tv/wiadomosci/2591,ciezkowice-dzikie-smaki-w-szkole-u-mistrza-paderewskiego