Realizacja drugiej części projektu „GENERACJA V4” rozpoczęta 😊 Grupa młodzieży Technikum Gastronomicznego nr 11 przebywa obecnie w Pradze. Tematem przewodnim polsko-czeskiego projektu jest „Regionalna kuchnia – zdrowe żywienie z europejską tradycją”.
Kulinaria są integralną częścią europejskiej kultury. Chcemy zwrócić uwagę na rolę kuchni regionalnej w żywieniu współczesnego człowieka. Konsumenci na całym świecie coraz częściej sięgają po produkty regionalne, ekologiczne, wysokiej jakości. Poszukują nowych wyjątkowych smaków, chcą mieć możliwość zakupu towarów, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami lub których przygotowanie wymaga tradycyjnych przepisów.
W Europie wzrasta popularność gastroturystyki, podróżujemy już nie tylko po to, by zwiedzić zabytki czy muzea i odpocząć w naturze, lecz także by odwiedzić ulubioną winnicę, polecaną restaurację, bar czy cukiernię z lokalnymi specjałami.