Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ZSG nr 2
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie wśród uczniów zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Obecnie wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia, niemniej jednak, w tym obszarze jest jeszcze wiele do zrobienia.
8 listopada 2019 r. w ramach działań prozdrowotnych uczniowie naszej szkoły przygotowali kampanię dotyczącą propagowania wiedzy z zakresu nauki o żywności i żywieniu człowieka. Na specjalnie przygotowanym stoisku odbywały się konkursy i quizy, w których uczestnicząca młodzież miała okazję uzyskać wiadomości na temat składników odżywczych, wartości odżywczej produktów, zasad racjonalnego żywienia. Prezentowane w tym dniu gazetki zawierały treści promujące zdrowe żywienie. Uczniowie mogli poczęstować się jabłkiem, które było hasłem przewodnim kampanii oraz uzyskać wiele ciekawostek na jego temat. W akcję włączyła się szkolna restauracja „Pokusa”, w której uczniowie mogli zjeść zupę jarzynową z domowym makaronem oraz zakupić jogurty i owoce.
Mamy nadzieję, że zorganizowana kampania pozwoli każdemu zastanowić się nad tym, jak się odżywia, co je, co zmienić w swojej diecie, a zdobytą wiedzę zastosować w praktyce.