W dniach 8-10 marca 2018 roku w naszej szkole odbyły się dni otwarte. W warsztacie szkolnym „Pokusa”, naszej szkolnej restauracji, przygotowaliśmy pokaz sporządzania różnych mini zakąsek – tartinek, słonych babeczek i koreczków oraz słodkich przysmaków – ciasteczek „wyśmienitych” i słodkich babeczek z kremem. W sobotę dodatkowo uczniowie klasy I b nakryli stoły na 7 różnych okazji. Atrakcją dodatkową dla Rodziców Gimnazjalistów była możliwość spróbowania różnych pierogów za jedyne 2,00 zł! Wszystko bardzo podobało się naszym Gościom – zakąski były smaczne i efektowne. Tradycyjne ciasteczka robiły furorę! Swoje umiejętności prezentowali Gimnazjalistom uczniowie klas I i II pod opieką nauczycieli. Goście zachwyceni byli tym, że uczniowie najmłodszych klas tak wiele już potrafią!
Już dzisiaj serdecznie zapraszamy na atrakcje podczas kolejnych dni otwartych Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2!
Zapraszamy w sobotę 21 kwietnia i 18 maja w piątek!
Z okazji Dnia Otwartego Szkoły w sali nr 21 przygotowano wystawę o tematyce misyjnej. Gimnazjaliści i ich rodzice mieli możliwość zapoznania się z ideą Adopcji na Odległość, która polega na finansowym wsparciu afrykańskiego dziecka, co pozwala mu podjąć edukację i zamieszkać w internacie prowadzonym przez misjonarzy. Nasza szkoła po raz kolejny będzie uczestniczyć w dziele Adopcji na Odległość. Zainteresowani tematem mogli pogłębić swoją wiedzę oglądając film: ”W sercu Afryki”, emitowany w sali.
Ponadto przygotowane zostały konkursy: biblijny oraz ze znajomości Drogi Krzyżowej. Uczestnicy, którym udało się poprawnie rozwiązać zadania konkursowe (np.: ułożyć w odpowiedniej kolejności stacje Drogi Krzyżowej) otrzymywali nagrody.
Gimnazjaliści interesowali się też akcjami podejmowanymi przez Szkolne Koło Caritas, działające przy ZSG. W ubiegłym roku były to dwie zbiórki żywności dla potrzebujących, a także odwiedziny i pomoc osobom starszym i niepełnosprawnym, zamieszkującym teren parafii św. Józefa, na którym znajduje się nasza szkoła.
10 marca 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się kolejna edycja konkursu językowo- gastronomicznego, tym razem pod hasłem „Zimne i gorące zakąski z drobiu”.
Uczestnicy mieli do dyspozycji mięso i podroby drobiowe, a także surowce do przygotowania elementów dekoracyjnych.
Regulamin konkursu stawia uczestnikom bardzo wysokie wymagania; w pierwszym etapie sporządzają wybraną przez siebie potrawę, zgodnie z opracowaną wcześniej recepturą. Jurorzy oceniają m. in. stopień trudności, organizację pracy, prawidłowość wykorzystywanych technik produkcyjnych, sposób podania i smak potrawy.
W drugiej części należy poprawnie pod względem gramatycznym, rzeczowym, z wykorzystaniem specjalistycznego słownictwa opowiedzieć o wykonanej pracy, w wybranym języku obcym.
Maksymalna ilość punktów z obydwu etapów jest identyczna, a ich suma decyduje o ostatecznym wyniku.
Przyjęto zgłoszenia i zakwalifikowano uczniów zarówno z technikum jak i szkoły branżowej. Zachwyciła różnorodność potraw, kunszt wykonania i poziom wypowiedzi.
Laureatami, zdaniem jury, pod przewodnictwem p. Dyrektora Andrzeja Ptasznika, zostali:
I. Kacper Poprawa z kl. IV c za pâtè z gęsich wątróbek w pomarańczowej glazurze, na musie z suszonych fig, z kruszonką z chałwy i chipsem z pomarańczy
II. Mikołaj Wrona z kl. I a
III. Dymitr Stadnyk z kl. I a
Wyróżnienia:
Dominika Jaworska z kl. II c
Magdalena Janeczek z kl. Ib