Hej! 👋🏼 Absolwencie szkoły podstawowej, przed Tobą ważna decyzja. Sprawdź co oferuje Ci Nasza Szkoła! ⬇️
Zostań cukiernikiem światowej sławy! 👨🍳🎂 Poznaj niezbędną wiedzę oraz opanuj umiejętności w zakresie przygotowania oraz dekoracji słodkich ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, lodów i wiele wiele innych. 🧁
O zawodzie cukiernika
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik, podobnie jak kucharz
musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
CUKIERNIK z elementami nowoczesnych technik dekorowania
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów cukierniczych;
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
dekorowania wyrobów cukierniczych.
- uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
- poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
- uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
- potrafi rozliczać zużycie surowców;
- wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.
Język obcy: język angielski
KWALIFIKACJE:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
MIEJSCA PRACY:
- zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
- wytwórnie ciast;
- zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
- lodziarnie;
- zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
- własny zakład cukierniczy.