Wybór odpowiedniej szkoły jest ważny szczególnie jeśli decydujesz się na naukę, która przygotuje Cię do wykonywania konkretnego zawodu. Podejmując decyzję musisz zastanowić się, co zyskasz i czego możesz się nauczyć wybierając konkretną placówkę. Zwróć uwagę na to, jak dana szkoła i kierunek, który rozważasz może poszerzyć Twoje możliwości na rynku pracy. Czy pozwoli Ci ona rozwijać posiadane już umiejętności, a także nabywać te zupełnie nowe. Nasza szkoła oferuje aż pięć ciekawych specjalizacji zawodowych. Zastanawiasz się, czego nauczy Cię Technikum Gastronomiczne? Sprawdź, jak ZSG 2 w Krakowie przygotuje Cię do wykonywania wybranego zawodu.
Dlaczego warto iść do technikum?
Powodów, dla których warto zdecydować się na edukację w technikum jest wiele. Większość młodych i ambitnych ludzi doskonale zdaje sobie sprawę z oczekiwań, jakie stawia przed nimi dzisiejszy rynek pracy. Zdecydowana przewaga dostępnych ofert jest ukierunkowana na specjalistów i fachowców, wykonujących konkretne profesje. Z tego względu coraz więcej osób decyduje się na szkołę, która oferuje kształcenie zawodowe w konkretnych zawodach.
Jednym z największych plusów nauki w technikum są zajęcia praktyczne i ćwiczenia poparte teorią. Wiedza, jaką przekazują uczniom nauczyciele pozwala poznać zasady panujące na rynku pracy i przygotować się rzetelnie do wykonywania zawodu. Zajęcia praktyczne pobudzają kreatywność uczniów i pozwalają na zdobycie doświadczenia w wykonywaniu wymarzonego i przede wszystkim pewnego zawodu. Ponadto technikum oferuje szeroki wybór klas o zróżnicowanych profilach, dzięki czemu każdy może znaleźć w nim coś dla siebie. Jeśli więc interesujesz się konkretną dziedziną lub specjalizacją, wybór technikum pozwoli Ci nie tylko na zdobycie dobrej, przyszłościowej pracy, ale również zapewni edukację na wysokim poziomie, co otwiera drzwi na dalsze zdobywanie wykształcenia, na przykład na uczelniach wyższych.
Technikum gastronomiczne w Krakowie – zapewnij sobie wykształcenie zawodowe!
Jedną z podstawowych wartości, jaką zapewnia swoim uczniom Technikum Gastronomiczne nr 2 w Krakowie jest wykształcenie zawodowe, i bardzo dobre wykształcenie ogólne, które jest potwierdzone wysoką zdawalnością egzaminu maturalnego. Chociaż sam dyplom nie świadczy o umiejętnościach i predyspozycjach do wykonywania zawodu, w wielu profesjach jest niezbędnym elementem, wymaganym w procesie rekrutacji na konkretne stanowisko pracy. Jedną z takich dziedzin jest właśnie gastronomia.
Zawody, w jakich kształcenie oferuje Technikum Gastronomiczne nr 2 w Krakowie (np.: kelner, czy barman) można wykonywać jako student, bez kwalifikacji, jednak w tych zawodach brakuje profesjonalistów, których bardzo potrzebują renomowane hotele i restauracje. Nauka w technikum gastronomicznym trwa 5 lat, egzamin zawodowy z pierwszej kwalifikacji uczniowie zdają po klasie trzeciej, drugą kwalifikację w klasie czwartej, w klasie piątej uczniowie przygotowują się do matury. Uczeń, który zda egzaminy z dwóch kwalifikacji, jest zwolniony z drugiego przedmiotu rozszerzonego na maturze. Zwieńczeniem edukacji w Technikum Gastronomicznym nr 2 w Krakowie jest otrzymanie dyplomu zawodowego i/lub świadectwa maturalnego. Zdanie Egzaminu maturalnego upoważnia do aplikowania na studia.
Naucz się podstaw gotowania w ZSG nr 2
Jako, że ZSG 2 to technikum gastronomiczne, w naszej szkole nauczysz się przede wszystkim gotowania. Jeśli zależy Ci na tym, aby nauczyć się gotować dobrze i zgłębić wszystkie kulinarne tajniki, zastanów się nad wyborem kształcenia na kierunku kucharza. Jeśli natomiast wolisz zajmować się wyrobami cukierniczymi – pomyśl o zawodzie cukiernik. Na tych kierunkach nauczysz się nie tylko przyrządzać dania czy desery, ale również dowiesz się, jak odpowiednio przechowywać żywność oraz jak prawidłowo używać specjalistycznego sprzętu wykorzystywanego podczas rozmaitych technik kulinarnych. Zarówno kucharz, jak i cukiernik po nauce w Naszej Szkole będzie również potrafił ocenić jakość i właściwości surowców, co umożliwi mu przygotowywanie posiłków z wykorzystaniem składników najwyższej jakości.
Oprócz specjalności nakierowanych typowo na gotowanie lub pieczenie, dostępne są również 5 specjalności związane pośrednio z przygotowywaniem dań są to dietetyk, barman, elementy kuchni świata, elementy serwisu specjalnego i elementy nowoczesnych technik dekorowania. Jednak z uwagi na specyfikę technikum gastronomicznego, bez względu na to, jaki kierunek wybierzesz, podstaw gotowania nauczysz się na każdym z nich.
Przygotuj się do wykonywania wymarzonego zawodu w naszym Technikum Gastronomicznym
Jako Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie skupiamy się przede wszystkim na prawidłowym i rzetelnym przygotowaniu naszych uczniów do wykonywania wybranych specjalności. Każda z prowadzonych klas prowadzona jest przez profesjonalistów w swojej dziedzinie, a zajęcia realizowane są zgodnie z podstawą programową tak, aby uczniowie pod koniec edukacji byli gotowi do pracy w renomowanych lokalach, restauracjach, czy hotelach. Dbałość o fachowe przygotowanie do wykonania zawodu w gastronomii wpływa na nastawienie uczniów do podjęcia pracy w zawodzie. Nasi absolwenci to kucharze, cukiernicy, kelnerzy, barmani z doświadczeniem, którzy nie boją się wyzwań i odważnie stąpają po rynku pracy. Dzięki temu mają większe szanse na zatrudnienie w popularnych i cenionych miejscach pracy.
Zdobądź doświadczenie biorąc udział w praktykach z Zespołem Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Każdy uczeń, niezależnie od wybranego profilu klasy i specjalizacji ma obowiązek odbycia praktyk zawodowych, które są nieocenione w zdobyciu umiejętności praktycznych. To doskonała okazja dla uczniów naszej szkoły, aby pracować pod okiem szefów kuchni i prawdziwych mistrzów kulinarnych. Miejsce praktyk uczeń wybiera z pomocą szkoły. Dzięki takiemu rozwiązaniu uczniowie mają szansę szkolić swoje umiejętności w renomowanych restauracjach, hotelach i barach, w jakich od zawsze chcieli pracować. Odbycie praktyk w konkretnym lokalu może ułatwić uczniom znalezienie pracy w tym samym miejscu po zakończeniu edukacji w szkole gastronomicznej.
Ucz się i pracuj pod okiem renomowanych szefów kuchni w ZSG 2 w Krakowie
Technikum Gastronomiczne nr 2 w Krakowie daje uczniom możliwość zdobywania doświadczenia pod okiem prawdziwych profesjonalistów. Zajęcia w szkole prowadzone są przez nauczycieli, którzy posiadają bogate doświadczenie i umiejętności w zakresie gastronomii. Ponadto podczas odbywanych praktyk uczniowie szkolą swoje umiejętności pracując pod okiem prawdziwych szefów kuchni, baristów, czy renomowanych specjalistów do spraw technologii żywienia z wieloletnim doświadczeniem. Praca pod okiem fachowców z dziedziny kulinarnej jest świetnym przygotowaniem do wykonywania wybranego zawodu. Pozwala czerpać inspirację i sprawdzić w praktyce umiejętności zdobyte podczas kilkuletniej nauki.