Akademia fine dining na podstawie książki „Kolacja inspiracji”
13.02.2020 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Akademii Inspiracji Makro. Prelekcje na temat roli fine diningu czy Szefa Kuchni w organizacji kolacji degustacyjnej, roli kawy i znaczenie wine pairing’u w menu degustacyjnym przeplatane były pokazem praktycznym z degustacją i trzema quizami.
Młodzież Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 u boku znanych kucharzy wydawali dwie potrawy: kwaśno-pikantną zupę kreolską oraz sernik ze słonym karmelem, lodami waniliowymi, pianą orzechową i żelem pomarańczowym… Tatar z udźca jagnięcego z wędzonymi żółtkami i czarnym czosnkiem sporządzali od podstaw. Składniki i zastosowane techniki spotkały się z dużym zainteresowaniem uczestników.
Test wiedzy uczniowie naszej szkoły przeszli znakomicie! Wielu z nich otrzymało nagrody i możliwość wzięcia udziału w kolejnych warsztatach kulinarnych. Mimo wielu godzin spędzonych w Akademii, młodzież zadowolona opuszczała jej mury.
Dziękujemy Organizatorom za tak udane warsztaty!