Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 zaangażowani w organizację konkursu Bocuse d’Or!
21.11.2019 r. w Hali Expo w Krakowie przy ul. Galicyjskiej 9 podczas Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA odbyły się eliminacje do półfinału najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego świata. Sześciu szefów kuchni z Polski: Łukasz Budzik, Ernest Jagodziński, Jakub Kasprzak, Krzysztof Nawrocki, Michał Stężalski i Mateusz Suliga stanęli do walki.
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 pod kierunkiem mgr Grażyny Kumorek-Mastalerz mogli pomagać w organizacji tego przedsięwzięcia. Kamil Krupa, Szymon Burzyński, Kacper Figuła, Kacper Tryczyński, Jakub Dubiel i Adrian Sikora mieli zaszczyt pracować na stanowiskach u boku kandydatów do półfinału konkursu. Helena Kaim pomagała w organizacji pokazu na stanowisku sponsora. Kelnerzy: Jakub Cyganik, Jakub Dudzik, Bartłomiej Dańda, Justyna Grząbel, Aleksandra Wiertel, Dominika Suchan, Oliwia Kuźma, Kamila Kolarska, Mikołaj Wrona, Julia Legieć, Dagmara Furtak, Zuzanna Bruzda, Julia Słonecka, Paulina Adamus, Martyna Stępkowska podawali potrawy dwunastu Jurorom z całej Europy. Karol Okrasa – Szef kuchni Plater by Karol Okrasa profesjonalnie
i z humorem prowadził konkurs Bocuse d’Or. Niemal przy każdym podaniu podkreślał, że to uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 podają potrawy, za co serdecznie dziękujemy!
Gastronomia na talerzu w wydaniu mistrzów była na światowym poziomie! Rygorystyczny regulamin narzucał wydanie zakąski po dokładnie 5 godzinach i po kolejnych 35 minutach plateru z daniem głównym. Napięcie i emocje udzielały się wszystkim. Zwycięzcą okazał się Jakub Kasprzak – szef kuchni Sezony. Drugie miejsce zajął Ernest Jagodziński – szef kuchni Autentyk. Trzecie miejsce uzyskał Michał Stężalski – szef kuchni Szara Gęś. Wszystkim serdecznie gratulujemy i dziękujemy za lekcję na żywo, można powiedzieć kulinarne mistrzostwo Polski! Dziękujemy również Organizatorom konkursu Bocuse d’Or za możliwość udziału w tak ważnym wydarzeniu!