Trzecie miejsce Szymona Burzyńskiego w XI Sądeckim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Bałkańskie smaki na europejskim stole”!
18.11.2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbyła się kolejna edycja konkursu sądeckiego, małopolskiego czy międzynarodowego? Temat nawiązywał do produktów i potraw bałkańskich. Gościem Honorowym tego konkursu był znany krytyk kulinarny i podróżnik Robert Makłowicz. Podczas rywalizacji rozmawiał z uczestnikami o ich potrawach, próbował i oceniał. Profesjonalne Jury – znani szefowie kuchni z całej Małopolski obserwowali pracę uczestników, pytali o szczegóły potraw, skąd wzięli inspirację, dlaczego wybrali właśnie takie produkty, na końcu oczywiście degustowali. Do konkursu przystąpiło siedem szkół małopolskich i z Namestowa na Słowacji w dwóch konkurencjach: kucharz i kelner.
Pan Robert Makłowicz z dumą zauważył podczas Gali, że wszystkie potrawy nadawały się na stół w restauracji. Szymon Burzyński przygotowany przez mgr Grażynę Kumorek-Mastalerz sporządził „Łososia z Morza Czarnego w towarzystwie różnych odsłon selera, podanego z cytrusowym sosem buerre blanc, dzikim brokułem oraz majonezem z liścia laurowego”. W jego potrawie ciekawostką było m. in. zastosowanie karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, uprawianego w basenie Morza Śródziemnego.
Smak łososia i pomysł na aranżację potrawy został doceniony przez Jury i pana Roberta Makłowicza. Opinie na temat potrawy naszego ucznia były bardzo pochlebne, smak oceniony został najwyżej! Wszyscy Jurorzy zauważyli duży potencjał Szymona, czego wyrazem była ilość staży, propozycji i zaproszeń do współpracy ze strony Szefów Kuchni
Relacja z konkursu na portalu www.sądeczanin.info https://sadeczanin.info/wiadomosci-telewizja/kucharze-w-balkanskiej-rywalizacji-i-robert-maklowicz-odchodzi-na-emeryture