Kolejni uczniowie naszej szkoły rozpoczęli zajęcia z karmelarstwa!
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie nie boją się nowych wyzwań! W ramach projektu – Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego w dotacji bezzwrotnej odkrywają w sobie duszę artysty.
Gorący i kruchy przeciwnik stawia wysoko poprzeczkę! To trudne warsztaty. Trzeba najpierw oswoić się z temperaturą rozpuszczonego izomaltu, bagatelka, tylko 1800C… Parzy?! To za mało powiedziane. Warto jednak spróbować, ponieważ każdy następny etap, to coraz większa przyjemność. Oczywiście można wziąć gotowe foremki, wlać rozpuszczony karmel i wystudzić… Ale to nie cieszy tak naszych oczu, jak te ozdoby wykreowane przez nasze ręce i wyobraźnię!
Dzisiaj formowaliśmy różne kwiaty, liście, spiralki, łodygi, podstawy… Potem połączyliśmy wszystko w całość. Efekt? Sami zobaczcie! Czy uwierzycie, że tę kompozycję wykonali uczniowie pierwszej klasy?! Z niecierpliwością czekamy na następne zajęcia.