„Zakąska z indyka na jesiennym stole”
21 listopada 2015 roku
XII edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty — zakąska z indyka na jesiennym stole” 21 listopada 2015 r. rozstrzygnięta!
21 listopada 2015 r. w Zespole Szkól Gastronomicznych Nr 2 przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się XII Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty — zakąska z indyka na jesiennym stole”. Po raz dwunasty młodzi kucharze sporządzali smaczne potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowali napoje mieszane.
W każdej edycji konkursu biorą udział najlepsi uczniowie z małopolskich szkół. W tym roku rywalizowało ze sobą 13 zespołów. Uczestnicy — kucharze sporządzili znakomite zakąski z indyka. Kelnerzy przedstawili różne oblicza złotej jesieni na eleganckich stołach i wykonali pyszne napoje. Pracę uczniów w czasie konkursu oceniały komisje w skład, których wchodzili kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz przedstawiciele Stowarzyszenia Barmanów Polskich. Jurorzy wysoko ocenili poziom pracy uczestników konkursu.
I miejsce
zajęła drużyna Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie — Anita Stachura i Mateusz Ciurej. Anita przygotowała oryginalny napój „Rosemary dream”, a Mateusz sporządził pyszną „Ziołową pierś z indyka na sosie borówkowym z flambirowaną gruszką i kaszą gryczaną”. Uczniów przygotowały panie: Janina Grzyb i Małgorzata Hołda.
II miejsce w konkursie
przypadło drużynie z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie — Katarzynie Rajczak i Emilowi Guzik. Kasia przygotowała rewelacyjny napój „End of summer”, natomiast Emil sporządził „Indyka w orzechach laskowych na galaretce pomarańczowo-rozmarynowej z oliwą ziołową”. Opiekunami uczestników była Ludwika Marszałek i Małgorzata Smęda.
III miejsce ex aequo zdobyły
– drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie Paulina Piegza i Natalia Sokół.
Zaprezentowana przez nich potrawa to „Przysmak z indyka w jesiennych smakach — terrina z delikatnym nadzieniem z borowikiem i dynią z sosem malinowym” i napój „Babie lato”. Opiekunami uczniów była Seweryna Kurek i Bogumiła Podgórska.
– drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach Adrian Smok i Dominika Mleczek.
Zaprezentowana przez nich potrawa to „Roladka z indyka ze śliwką podana z marynowanymi grzybkami i żurawinową pianą” i napój „Red basil”. Opiekunami uczniów była Anna Stasik i Małgorzata Bergel.
Przyznano również Nagrodę Specjalną dla najlepszej kelnerki, którą została Katarzyna Rajczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. Odona Bujwida oraz dla najlepszego kucharza, wyróżnienie to otrzymał Mateusz Ciurej z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie.
Pozostałe zespoły
Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach
Uczestnicy: Karolina Chmura i Dominika Worytko
Potrawa: Indyk w towarzystwie chrzanowego zabajone z sosem z czerwonego porto
Napój: Herbst
Opiekun: Anna Knapik i Marta Leśniak
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach
Uczestnicy: Ewelina Klima i Klaudia Nagięć
Potrawa: Torcik z indyka przekładany kompozycją jesiennych musów i konfitur podany na aksamitnym purée z czerwonego wina i soku z marynowanej żurawiny
Napój: Jesienna tatanka z musem z owoców leśnych
Opiekun: Michał Hajdus
Technikum Ekonomiczno-Hotelarskie nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Krakowie
Uczestnicy: Katarzyna Zabagło i Sebastian Pajdak
Potrawa: Roladka z indyka nadziewana wędzonymi śliwkami podana na sosie własnym ze śliwką oraz pikantnym puree z dyni i roszponką
Napój: Metamorfoza
Opiekun: Agata Kosowicz
Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Krakowie
Uczestnicy: Wojciech Mlekodaj i Szymon Gajoch
Potrawa: Rolada z indyka z glazurowaną marchewką
Napój: Jesienny raj
Opiekun: Barbara Adamczewska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
Uczestnicy: Jakub Gogola i Karolina Pałac
Potrawa: Grillowany indyk podany na purée z dyni z pieczarką, emulsją żurawinową oraz chipsem z sera
Napój: Niewinna rozkosz
Opiekunowie: Józef Bąbol i Łukasz Fudala
Prywatne Technikum w Myślenicach
Uczestnicy: Patrycja Jędroszak i Edyta Zagórska
Potrawa: Chrupiący indyk w towarzystwie aromatycznego mango z chipsami z buraka
Napój: Jesienny zachód słońca
Opiekunowie: Małgorzata Hundla-Wawok
Zespół Szkół w Dąbrowicy
Uczestnicy: Katarzyna Świerk i Paulina Rzepecka
Potrawa: Udko z indyka na chrzanie w towarzystwie galaretki z dyni i sosu z agrestu otulone zieloną pierzynką
Napój: Jesienne orzeźwienie
Opiekunowie: Anna Jop i Kinga Fasuga
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. J. Piłsudskiego w Zakliczynie
Uczestnicy: Patryk Zachara i Andrzej Łazarz
Potrawa: Roladka z indyka w burakach karmelizowanych na purée z dyni
Napój: Jesienna fantazja
Opiekunowie: Agata Bojdo
Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni
Uczestnicy: Karol Dźwigaj i Agnieszka Piechnik
Potrawa: Jesienna rolada z indyka w sosie pomarańczowym
Napój: Korzenna rozkosz
Opiekun: Magdalena Hernik i Anna Biernat
Patronat honorowy
Jacek Krupa — Marszałek Województwa Małopolskiego
Jacek Majchrowski — Prezydent Miasta Krakowa
Aleksander Palczewski — Małopolski Kurator Oświaty
Wiesław Jopek — Krakowska Kongregacja Kupiecka
Patronat merytoryczny
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Selgros cash&carry
Patronat medialny
Sponsorzy:
[su_custom_gallery source=”media: 2295,2280,2279,2286,2298,2297,2296,2294,2293,2292,2291,2290,2299,2289,2288,2287,2285,2284,2283,2282,2281″ limit=”29″ width=”110″ height=”65″ title=”never”]
Oraz:
- Restauracja „Wierzynek”
- Hotel Hilton Garden Inn
- P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski
- Firma Handlowo Usługowa „Magda”
- Piekarnia Wiesław Grabowski
- F.H.U. Zako Barbara Kowalska
- F.H.U. Anna Duda
- Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzej Pietrzyk
- Rada Rodziców