31 marca 2017 roku w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach odbyła się III edycja konkursu „Smak Gościnności”, gdzie myślą przewodnią była jagnięcina podhalańska. Uczennice klasy IIac: Izabella Święszek i Karolina Ryś reprezentowały naszą szkołę. Celem konkursu było sporządzenie zakąski i II dania na bazie jagnięciny. Nasze potrawy to:
- Przegryzka Juhasa na wiosennej łące, czyli stek jagnięcy z plackami z mąki gryczanej i samopszy, odrobina czerwonej kapusty z polską śliwką, ciutka sosu z kaparów, a wszystko okraszone bryndzą podhalańską. „Zapitka” czyli napój z nagietka, ślazu, cydru i pędów sosny.
- „Obiad na hali”, czyli rolada jagnięca obtoczona w oscypku i szczawiu, pieczone ziemniaki w swojskiej śmietanie, sos z cydru i mniszka lekarskiego, jabłko grójeckie, sianko z pora i czarna rzepa dla zdrowotności.
Receptury były całkowicie autorskie i według własnego pomysłu. Efektem ćwiczeń było użycie w potrawach kilku surowców regionalnych takich jak np. bundz, bryndza podhalańska, śliwka polska wędzona, ser koryciński, jabłko grójeckie. Wykorzystano również surowce dawno już zapomniane, a stosowane przez nasze babcie tj. mąka gryczana, mąka z samopszy, szczaw solony, czarna rzepa, mniszek lekarski. Dodane zioła to jałowiec, rozmaryn i tymianek. Sporządzono też napój z nagietka, ślazu i syropu z pędów sosny.
Jury techniczne (wykwalifikowani kucharze) ocenili nasz dobór surowców na bardzo wysokim poziomie. Nasza zakąska otrzymała największą ilość punktów — 348! Jak na 2 godziny czasu pracy, dziewczyny wykonały kawał dobrej pracy. W dodatku nasze potrawy miały ogromne walory leczniczo-homeopatyczne, co podobnie jak uzasadnienie wyboru produktów znajduje się w załączniku. Prawdopodobnie będzie to również udokumentowane w formie publikacji.
Małopolskiej Szkole Gościnności bardzo dziękujemy za prawdziwą gościnność i miłą atmosferę, sprzyjającą prawdziwemu rozwojowi sztuki kulinarnej.
Dyrekcję szkoły reprezentowała
Pani dyrektor Ewa Konieczna
Uczestnicy: Izabella Święszek
Karolina Ryś
Nauczyciel: Anna Kuć