Oferta kształcenia dla absolwentów szkół podstawowych
Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.
W trakcie nauki uczeń realizuje program praktyk zawodowych, liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin). Praktyki zawodowe realizuje w renomowanych restauracjach krakowskich.
Natomiast zajęcia praktyczne odbywają w szkolnej restauracji ,,Pokusa”, gdzie uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek.
Nasi absolwenci nie mają problemu ze znalezieniem pracy!
Podnieś z nami swoje kompetencje
Organizujemy bezpłatne kursy
- kurs barmański
- kurs baristyczny
- gastronomia po angielsku
- kurs karmelarstwa
- kurs carwing
- kurs kelnerski
- kurs sommelierski
- kurs doradcy wina (międzynarodowy)
Dobry start w dorosłość
Uczeń kończący technikum w ZSG nr 2 może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
Kierunki i specjalizacje
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Specjalność – dietetyka
Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
- poznawanie elementów dietetyki,
- planowanie diety i pomoc w jej stosowaniu,
- koordynowanie programu żywieniowego,
- dobór odpowiednich składników w określonych dietach,
- poznawanie zasad cateringu dietetycznego,
- poznawanie reguł zdrowego stylu życia.
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwent profilu technik żywienia i usług gastronomicznych ze specjalnością dietetyka może pracować w:
- restauracjach,
- hotelach,
- domach wczasowych,
- barach,
- kawiarniach,
- sanatoriach,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- szpitalach,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy i żywieniu i żywości.
Technik technologii żywności
Specjalność – dietetyka sportowa (trener personalny żywienia)
Technik technologii żywności może podjąć pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, hurtowniach spożywczych, zakładach gastronomicznych, placówkach żywienia zbiorowego lub otworzyć własną działalność gospodarczą.
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- wytwarzania produktów spożywczych,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Absolwent klasy o profilu technik technologii żywności ze specjalnością dietetyka sportowa może podjąć pracę w:
- zakładach przemysłu cukierniczego,
- cukierniach,
- zakładach przetwórstwa spożywczego,
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą,
- pracowniach analitycznych.
Technik usług kelnerskich
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 prowadzący kształcenie w zawodzie zapewnia pomieszczenia dydaktyczne z wyposażeniem odpowiadającym technologii i technice stosowanej w zawodzie, aby zapewnić osiągnięcie wszystkich efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego oraz umożliwić przygotowanie absolwenta do wykonywania zadań zawodowych.
W zakresie kwalifikacji HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości,
- rozliczania usług kelnerskich.
W zakresie kwalifikacji HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych:
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
- planowania i nadzorowania pracy kelnera,
- rozliczania usług gastronomicznych.
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.