W ramach 2 edycji projektu Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków odbył się kolejny kurs. Zajęcia obejmowały naukę sporządzania różnych dekoracji z izomaltu i masy cukrowej. Nauka wykonywania ręcznych dekoracji jest trudna, ale wyroby są o wiele ładniejsze i niepowtarzalne! Uczestnicy w czasie pierwszych i drugich zajęć pod bacznym okiem kierownik warsztatu szkolnego Grażyny Kumorek-Mastalerz formowali kwiaty, wykonywali dmuchane owoce i warzywa, uczyli się projektować kompozycje. Na trzecich zajęciach uczniowie wykonywali dekoracje z masy cukrowej – kwiaty i figurki. W ramach końcowego egzaminu sporządzali autorską kompozycję. Tematem przewodnim finałowej kompozycji miała być Wielkanoc lub wiosna. Każda kompozycja musiała zawierać kwiat i element dmuchany z izomaltu oraz figurkę. Uczestnicy przyszli przygotowani z różnymi pomysłami. Chociaż wielu z nich wykonało z masy cukrowej zajączka, to każdy był inny. Pełne zaangażowanie zawsze przekłada się na sukces! Tak też było i tym razem! Efekt końcowy był imponujący! Zajęcia z karmelarstwa uczą nie tylko kreatywnego myślenia. Otwierają wiele zamkniętych „drzwi”. Uczniowie pokonują wiele barier zanim powstaną przepiękne dekoracje. Dziękujemy Wszystkim za udział i życzymy dalszych sukcesów!