W naszej szkole nie tracimy czasu, uczymy się do ostatniego dnia! Dzień przed zakończeniem roku szkolnego, 22 czerwca 2023 r. 13 uczniów z różnych klas i profili po raz trzeci razem gotowało. Tematem przewodnim ostatnich warsztatów były ryby i owoce morza.
Roladka z mintaja i łososia, krokiet z pstrąga, kruszonka z pumpernikla i pistacji,
Ceviche z dorsza z żelem z estragonu,
Krewetki w ostrej tempurze z dipem z mango,
Carpaccio z buraka Chioggia, gąbka orzechowa, chips serowy, gravlax, sos aioli,
Kopytka w sosie szafranowym z ośmiornicą,
Smażony sandacz na purée z groszku zielonego, sos choron, gruszka, fioletowy kalafior,
Łosoś wellington z sosem beurre blanc,
Crème brûlée z kaszy gryczanej.
Przed wiekami Polacy uważani byli za mistrzów w sporządzaniu ryb na różne sposoby. Dzisiaj nasi uczniowie pokazali, że potrafią świetnie gotować, stosować różne techniki i wydawać atrakcyjnie potrawy!
Wspólne gotowanie bardzo spodobało się naszym uczniom. Wymiana doświadczeń kulinarnych to świetny pomysł! Warsztaty przygotowali Uczniowie: Michał Świątkowski i Maciej Wróbel pod opieką kierownik warsztatu szkolnego Grażyny Kumorek-Mastalerz i profesor Barbary Kumorek.
Dziękujemy Wszystkim za udział i zaangażowanie!