Po raz kolejny w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 odbył się konkurs organizowany w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II 2022/2023. Organizatorem jest Województwo Małopolskie a pomysłodawcami poszczególnych konkurencji są współorganizatorzy, czyli małopolskie szkoły zawodowe. W tym roku regulamin w kategorii „Pstrąg i dziki łosoś z korzenną nutą” został wymyślony i opracowany w naszej szkole! Sześć drużyn z małopolskich szkół, które w części pierwszej – teście uzyskało najlepszy wynik przystąpiło do etapu praktycznego. Temat wcale nie był prosty! Zwykle na talerzu pojawia się jeden gatunek ryby. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie zakąski i dania zasadniczego. W jednym i drugim musiały znaleźć się składniki obowiązkowe: pstrąg, łosoś, przyprawa korzenna i produkt tradycyjny z Małopolski! Czy takie połączenia są możliwe? Pani Alina Jurczak – Bojm z Departamentu Edukacji Urzędu Marszałkowskiego i Pan Primi Leandro szef kuchni Restauracji „Pomodorino” oceniający potrawy przekonali się, że tak! Nad prawidłowym przebiegiem tego przedsięwzięcia czuwały panie z Departamentu Edukacji: Marta Kijak-Hałasik i Magdalena Pałka-Gawarecka, pani Magdalena Siśkiewicz Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży New Challenge oraz Kierownik Warsztatu Szkolnego – Grażyna Kumorek-Mastalerz.
Naszą Szkołę reprezentowali: Michał Świątkowski i Wiktor Ważydrąg przygotowani przez prof. Grażynę Kumorek-Mastalerz.
Razem sporządzili zakąskę – Roladkę z pstrąga faszerowanego łososiem na sosie korzenno-cytrusowym z musem z fioletowej marchwi oraz danie zasadnicze – Unusually fish and gingerbread arrows. I to był strzał, można powiedzieć, w dziesiątkę. Na talerzach naszych reprezentantów były wszystkie obowiązkowe składniki, właściwie dobrane kolory i połączone smaki. Technika, aranżacja na talerzu i niepowtarzalny smak zachwyciły Jurorów!
Łączenie różnych smaków na talerzu jest nie lada wyzwaniem. Wymaga od kucharza szerokiej wiedzy i doświadczenia. Nasi uczniowie poradzili sobie wyśmienicie!
Gratulujemy!