Piernik to przede wszystkim symbol bogactwa – na chłopskie stoły trafił dopiero w XIX wieku, ze względu na coraz bardziej dostępne przyprawy korzenne. Do dziś oznacza on dobrobyt i luksus oraz słodkie życie. Etymologia słowa piernik pochodzi od staropolskiego wyrażenia pierny, czyli pieprzny. Ciasto piernikowe ma najdłuższą tradycję wypiekania. Myśmy udoskonalli pierniki dodając do nich jabłka czy łącząc z twarogiem.
Trudno jest dziś wyobrazić sobie życie bez słodkich deserów, ciast, tortów i innego rodzaju słodyczy. Nie zawsze jednak takie rarytasy stanowiły część naszej kuchni. Zwyczaje kulinarne zmieniały się z każdą kolejną epoką. Nasi cukiernicy dzisiaj wznieśli się na wyżyny współczesnego cukiernictwa i sporządzili : piankę jogurtową z sosem brzoskwiniowym, suflet czekoladowy
a wcześniej, pana cottę i krem kasztanowy. Z monodeserów skomponowaliśmy wspaniały bufet słodki.