Kolejna polska selekcja Bocuse d’Or 2021 odbyła się z udziałem 20 uczniów naszej szkoły!
To najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie dla profesjonalnych mistrzów kuchni! 04.11.2021 r. na Targach Horeca odbyła się kolejna polska selekcja Bocuse d’Or. W tym roku drogą preselekcji wyłoniono 5 kandydatów.
W wyznaczonym czasie 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez pomocnika (commis) sporządzał dwa dania – każde w 15 porcjach. Pierwsze danie w wersji talerzowej musiało być skomponowane z polskiego śledzia i jabłka oraz śmietany 18%. Drugie danie należało podać na platerze, a potem wyporcjowane identycznie na talerzach. Obowiązkowymi składnikami był rostbef, ogon wołowy, świeże pomidory malinowe oraz dynia.
W składzie Jury zasiadło wielu światowej sławy Mistrzów Sztuki Kulinarnej z Polski i Europy! Konkurs poprowadził Mistrz Ceremonii Karol Okrasa – Szef kuchni Plater by Karol Okrasa.
Najlepszą nagrodą za wysokie wyniki w nauce i wzorową postawę uczniowską uczniowie Naszej Szkoły pod kierunkiem mgr Grażyny Kumorek-Mastalerz mogli pomagać w organizacji tego przedsięwzięcia. Dyrektor Szkoły Andrzej Ptasznik bardzo dziękuje uczniom Paulinie Adamus, Zuzannie Bruzdzie, Małgorzacie Bukowieckiej, Annie Chrząszcz, Bartłomiejowi Dańdzie, Zuzannie Dębskiej, Dagmarze Furtak, Justynnie Grząbel, Sarze Habrat, Weronice Komendzie, Róży Komorowskiej, Martynnie Kopacz, Katarzynie Kozyrze, Natalii Krawczyk, Julii Legieć, Kacprowi Machniewiczowi, Nikoli Oważany, Marcelinie Stryjak, Natalii Suder i Dominikowi Warchoł, którzy obsługiwali Jurorów Konkursu. Praca uczniów, perfekcja synchronu została doceniona przez Organizatorów i prowadzącego Karola Okrasę!
Zwycięzcą okazał się Jakub Kasprzak – szef kuchni 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu. Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Dziękujemy Organizatorom konkursu Bocuse d’Or za możliwość udziału w tak ważnym wydarzeniu! Podglądanie Kulinarnych Mistrzów na żywo z pewnością zmotywuje niejednego ucznia do rozwoju zawodowego!