Staż zawodowy nauczycieli i uczniów w Pradze.
W dniach 20.11.2017 – 24.11.2017 r. w ramach teleprojektu ” ROK w GASTRONOMII” uczniowie klasy II d Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Kamil Szczurek i Jan Siwek, odbyli staż zawodowy w szkole gastronomicznej w Pradze. W stażu uczestniczyli również uczniowie ze szkoły partnerskiej w Koszycach.
Podczas pobytu w Pradze uczniowie wraz z nauczycielem prof. Lucyną Koperny mieli możliwość poznania potraw kuchni czeskiej. Oprócz zajęć kulinarnych uczniowie zwiedzali Pragę m.in. Bramę Prochową, Staromiejski Rynek, ratusz, ruchomy zegar astronomiczny Orloj, pomnik Jana Husa i piękne kamienice otaczające rynek, zamek na Hradczanach. Spacerowali m.in. u podnóża Hradczan na Małej Stranie, wzgórza Petrin z miniaturą wieży Eiffla oraz pięknym mostem Karola na Wełtawie.
Podczas praktyk uczniowie przygotowali uroczysty obiad prezentując potrawy, których technikę sporządzania poznali podczas pobytu. Był to m.in. rosół z makaronem z naleśników, gulasz z knedlikami, pieczone nadziewane kurczaki, surówka z jabłek i selera naciowego, jabłka w żupanie (jabłka pieczone w cieście francuskim).
Stażysci byli z wizytą w Hotelu Boscolo i Hotelu Olszanka, gdzie młodzież z praskiej szkoły odbywa praktyki. Uczestniczyli w kursie barmańskim, który odbywał się w szkole, ucząc się zarówno wykonywania wybranych drinków, jak również ich dekoracji.
Staż był okazją do poznania kultury i tradycji państwa partnerskiego oraz nawiązania kontaktów koleżeńskich. W pięknym wnętrzu Teatru Narodowego uczniowie mieli przyjemność oglądać operę Giuseppe Verdiego Bal Maskowy.
Podsumowaniem stażu była kolacja w restauracji Vinohradsky Parlament oraz wręczone uczniom certyfikaty ukończenia stażu.