Tydzień zawodowców w naszej szkolnej restauracji Pokusa pokazał, jak wiele mogą najmłodsi stażem w naszej szkole uczniowie! To głównie uczniowie klas pierwszych zaprezentowali swoje umiejętności! Pięknie nakryte stoły, zdrowe i kolorowe humusy oraz efektowne figurki z masy cukrowej wykonywane na żywo przez Wiktorię Ożóg z klasy 1tża przyciągały Ósmoklasistów i ich Rodziców! Nasi uczniowie chcą się rozwijać i dzielić z innymi swoim doświadczeniem/ talentem! Bardzo dziękujemy za piękną postawę zawodową i zaangażowanie!
W konkursie „Poznaj smaki swojego regionu” startowało 15 uczestników!
Składnikiem obowiązkowym była polędwiczka wieprzowa i wybrane świeże zioło. To wcale nie był łatwy temat. Bardzo łatwo przeciągnąć bądź nie dociągnąć to mięso. Pomysłów na najlepszą zakąskę było bardzo dużo. Efekt końcowy pokazał zainteresowanie zawodem, smakiem i różnymi technikami. Oceny prac dokonało Jury techniczne w składzie: prof. I.
Jankiewicz, prof. M. Kłos, prof. B. Kumorek i prof. L. Marszałek oraz Jury degustacyjne: Gość Specjalny – absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2: Pan Jan Filipczyk, Dyrektor Szkoły Pan Andrzej Ptasznik i wicedyrektor Pani Ewa Konieczna i kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-
Mastalerz.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Oliwia Abram I c
II miejsce: Maria Jurkiewicz I b
III miejsce: Maciej Żurek I a
Wyróżnienia: Mateusz Warchoł I c, Kacper Kurdybacz I a, Kacper Żak I ak
Wszystkim gratulujemy odwagi, zaangażowania i życzymy dalszych sukcesów!