Uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 – Weronika Górnisiewicz finalistką 2 ogólnopolskich turniejów cukierniczych!
XXV Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego rozpoczął się od sprawdzenia wiedzy zawodowej w formie testu wiadomości, później uczestnicy przystąpili do wykonywania zadań praktycznych: tortu, ciasteczek bankietowych, figurek z masy cukrowej oraz napisu wykonywanego czekoladą. Nasza reprezentantka świetnie napisała test. W części praktycznej przygotowała tort czekoladowy z frużeliną borówkową i kremem z białej czekolady i kremem russel borówkowym. Główną dekorację – Kubusia Puchatka Weronika wykonała z czekolady. Oprócz tego sporządziła różne ciastka bankietowe, napis z czekolady i 3 figurki: tygryska, prosiaczka i słonia.
XXVII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Tematem przewodnim tegorocznej edycji była „Potęga natury”. Nasza uczennica po raz kolejny spisała się na medal w części teoretycznej. W etapie praktycznym sporządziła tort z kremem z białej czekolady, frużeliną z marakuji, kremem chantilly, masą cukrową i galaretką, bankietówki, figurki i obowiązkową konstrukcję.
Oba turnieje były trudne, wymagały zaprezentowania szerokiej wiedzy i wielu różnych umiejętności z zakresu współczesnego cukiernictwa. Nasza uczennica bardzo dobrze poradziła sobie w obu turniejach! Jej wiedza i umiejętności zostały docenione przez Jurorów. Wysokie wyniki pozwoliły na uzyskanie tytułu Finalisty i zwolnienie z części teoretycznej egzaminu zawodowego!
Gratulujemy!
Zapraszamy do galerii zdjęć.