PRALINY NA KURSIE GASTRONOMICZNYM
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie realizuje projekt unijny Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków 2 edycja. W dniu dzisiejszym sporządzaliśmy praliny
z nadzieniem, przy okazji uczniowie poznali takie pojęcia jak: kuwertura, polewa, ganasz. Uczyli się temperowania ręcznego czekolady zwracając szczególną uwagę na temperaturę pomieszczenia, temperaturę form oraz temperaturę nadzienia. Temperowanie jest procesem mającym kolosalne znaczenie. Od niego uzależniony jest wygląd ostatecznego produktu. Sporządzali również tort czekoladowy z przepyszną masą czekoladową z prażynkami i orzechami oraz masą czekoladową ze śmietaną. Poznali tajniki dekorowania masą cukrową i marcepanem.
Pani prof. Beata Dziekan- Krawczyk
Pani prof. Marta Musiałowska
Zapraszamy do galerii zdjęć.