III miejsce i trzy wyróżnienia w Konkursie „Ponadczasowe Smaki Natury”!
W dniu 06.03.2020 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w XXI edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych we wszystkich kategoriach: barman, cukiernik, kelner i kucharz.
Jako barmanka startowała Patrycja Piasecka. Sporządziła orzeźwiający drink „Sweet Grass”. W konkurencji cukierniczej zadaniem obowiązkowym było wykonanie ciasteczek kocie oczka, oraz rolady według własnej receptury. Nasza reprezentantka Helena Kaim wykonała „Fantazyjną roladę”, czyli puszysty biszkopt zwinięty z delikatną owocową masą udekorowany naturalnie – czyli elementami z owoców. Nawiązując do tematu przewodniego konkursu – „Ponadczasowe Smaki Natury”, Helena zastosowała naturalne składniki bez sztucznych dodatków. Jakub Cyganik i Justyna Grząbel startowali, jako drużyna w konkurencji kelner – nakrywali stół „Róg obfitości”, zgodny z tematem konkursu, odpowiadali na pytania Jury, podawali potrawy i napoje. Zadaniem kucharza było obowiązkowe filetowanie ryby oraz przygotowanie dowolnej potrawy na 10 porcji z wykorzystaniem produktów naturalnych danego regionu. Reprezentant naszej szkoły Dmytro Stadnyk, sporządził „Małopolski Skansen Smaków” – pstrąga ma maśle pietruszkowym z warzywami zapieczonymi w błonie otrzewnej, z sosem śliwkowym i rybno-selerowym. Elementami z kuchni molekularnej była galaretka limonkowa oraz suchy lód w drewnie sosnowym, zaś surowcami z Małopolski – pstrąg ojcowski, suska sechlońska, jabłko grójeckie, miód spadziowy i chleb prądnicki.
W kategorii barman Patrycja zajęła III MIEJSCE! Pozostali reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobyli WYRÓŻNIENIE! Uczniów przygotowały: Pani Profesor Anna Kuć, Pani Profesor Barbara Kumorek, Pani Profesor Iwona Kwapiszewska i Pani Profesor Małgorzata Smęda.