Kolejne kursy kelnerskie trwają! W ramach projektu Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków, realizowanym w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020 współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w dotacji bezzwrotnej.
Trwają następne 4 kursy kelnerskie, podczas których uczymy się, poznajemy nowe techniki obsługi konsumenta i miło spędzamy razem czas. 6 godzin wspólnej nauki, rozmów po całym dniu pracy w szkole, a nawet w soboty, kiedy inni mogą spać, nikomu nie sprawia problemu. Młodzież chętnie uczestniczy w kursach, zgłębiając sztukę obsługi gościa, obsługę terminala kasowego, z którym na pewno zetkną się podczas zajęć praktycznych w naszej restauracji „Pokusa” lub w trakcie praktyk czy staży w ramach projektu Centrum Kompetencji Zawodowych w Gminie Miejskiej Kraków odbywających się w hotelach krakowskich. Jednak największe emocje i zainteresowanie budzi serwis specjalny – flambirowanie. Jest to widowiskowa czynność polegająca na skropieniu potraw alkoholem i podpalaniu ich. Dzięki temu smak trunku pozostaje w daniu, a jego moc wyparowuje pod wpływem temperatury i ognia. Ważne jest przede wszystkim, aby należycie dobrać odpowiedni alkohol do smaku przygotowywanej potrawy, tak, by całość tworzyła apetyczne połączenie. Flambirować możemy potrawy zarówno słodkie np.: banany, wiśnie, gruszki, jak również słone np.: kaczkę w pomarańczach, zająca z musem jabłkowym. Cieszymy się, że kurs kelnerski budzi tak duże zainteresowanie wśród młodzieży i zapraszamy WAS na kolejne edycje kursów, do zobaczenia.