Konkurs ,,Kuchmistrz Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 ” rozstrzygnięty!
16.03.2019 roku w Warsztacie Szkolnym „Pokusa” odbył się po raz kolejny konkurs, którego celem było sporządzenie zakąski z użyciem wybranego rodzaju mięsa. 12 uczniów z klas I-III przystąpiło do niego z własnymi pomysłami.
Marcin Blasiński
Urszula Czechowska
Daniel Drabik
Jakub Dubiel
Helena Kaim
Filip Kalkowski
Wojciech Kuciel
Patrycja Piasecka
Jakub Putyra
Adrian Sikora
Dmytro Stadnyk
Joanna Wajda
Na jurorskim stole pojawiły się potrawy z kaczki, polędwiczki wieprzowej, boczku, kurczaka, śledzi i sandacza. Poziom był bardzo wysoki! Aranżacje na talerzach i technika wykonania potraw niejednokrotnie zaskoczyła pozytywnie komisje oceniające. Odkryliśmy nowe talenty kulinarne! Pojawiły się nowe smaki i połączenia w rewelacyjnym wydaniu! Uczniowie oceniani byli profesjonalnie przez dwie komisje – techniczną i degustacyjną.
W pracy komisji degustacyjnej wsparli nas: Dyrektor Szkoły Andrzej Ptasznik i profesjonalny szef kuchni pan Michał Henzel, za co serdecznie dziękujemy! Poziom w czołówce był bardzo wyrównany i wysoki! O miejscu czasem zadecydował 1 punkt…
Puchar Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobył uczeń Dmytro Stadnyk
z klasy II b – „Filet z kurczaka w sosie musztardowym na kolorowym musie”
II miejsce zdobył Marcin Blasiński z klasy IIII a – „Tatar śledziowy z sosem buraczano-malinowym”
III miejsce zdobył Jakub Dubiel z klasy II c – „Kieszonki z piersi perliczki z kaszą jaglaną
i carpaccio z buraczków z kozim serem”
Wszystkim serdecznie gratulujemy! Z pewnością wielu z nich będzie reprezentować Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w konkursach zewnętrznych!
Organizatorzy konkursu:
Kierownik Warsztatu Szkolnego pani profesor Grażyna Kumorek-Mastalerz
pani profesor Anna Kuć, pani profesor Barbara Kumorek i pani profesor Ludwika Marszałek.