LEKCJA TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ Z UDZIAŁEM DZIECI ZE SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 148 Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI
7 marca br. na lekcję Technologii gastronomicznej do klasy 1c technikum zaprosiliśmy uczniów 1 klasy Szkoły Podstawowej.
Tematem lekcji było „Sporządzanie potraw z serów kwasowych i podpuszczkowych”. Pokazaliśmy pierwszoklasistom sposób wykonania koreczków z sera żółtego, tartinek z pastami twarogowymi, sernika na zimno oraz sera panierowanego z żurawiną. Przekazaliśmy im także informacje na temat roli serów w żywieniu. Dzieci obejrzały pracownię technologiczną, obserwowały proces produkcji potraw i aktywnie włączyły się w ocenę organoleptyczną. Zadawały naszym uczniom wiele kreatywnych pytań np. „Czy trudno jest wymyślić zupełnie nową potrawę?”, „Jakie surowce są najzdrowsze?” „Czy można łączyć w potrawach smak słodki ze słonym?”, „Kiedy mogliby przyjść do nas znowu?”. Nasi uczniowie odpowiadali na pytania prezentując znajomość tematyki, wspomagały ich nauczycielki pani profesor Renata Stępień i pani profesor Marta Ziobro.
Młodsi koledzy byli zachwyceni smakiem przygotowanych potraw a my ich entuzjazmem i zaangażowaniem. Zapytaliśmy ich kto chciałby być kucharzem, zgłosili się wszyscy. Było to dla nas szczególnie miłe podsumowanie lekcji.