Regulamin rekrutacji do klas pierwszych TECHNIKUM GASTRONOMICZNEGO nr 11 i BRANŻOWEJ SZKOŁY 1 STOPNIA NR 10 NA PODBUDOWIE SZKOŁY PODSTAWOWEJ na rok szkolny 2019/2020
- Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 16 marca 2017 roku w sprawie przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz postępowania uzupełniającego do publicznych przedszkoli, szkół i placówek
- Ustawa z dnia 14 grudnia 2016r. Prawo Oświatowe
- Zarządzenie Małopolskiego Kuratora Oświaty nr 11/19 z dnia 29 stycznia 2019 r. w sprawie terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego i postępowania uzupełniającego, w tym terminów składania dokumentów do klas pierwszych publicznych szkół ponadpodstawowych dla absolwentów szkół podstawowych, tj. do czteroletniego liceum ogólnokształcącego, pięcioletniego technikum oraz trzyletniej branżowej szkoły I na rok szkolny 2019/2020.
- Oferta edukacyjna:
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie na rok szkolny 2019/2020 przeprowadza nabór do 5 oddziałów Technikum Gastronomicznego nr 11 i 4 oddziały Branżowej Szkoły I Stopnia nr 10 dla uczniów po VIII klasie szkoły podstawowej:
Plan klas na rok szkolny 2019/2020 po Szkole Podstawowej
Typ szkoły | Zawód | Klasa, języki nauczane | Przedmioty punktowane | Przedmioty z zakresem rozszerzonym |
Technikum Gastronomiczne nr 11 | Technik żywienia i usług gastronomicznych
ze specjalnością DIETETYK
|
I A p
j. angielski j.angielski/ j.niemiecki / j.hiszpański |
język polski, matematyka, język obcy, biologia/geografia | j. angielski, biologia/geografia |
I Bp
j. angielski j. angielski /j.niemiecki /j.hiszpański |
język polski, matematyka, język obcy, biologia/geografia | j. angielski, biologia/geografia | ||
I Cp
j. angielski j. angielski /j. niemiecki /j.hiszpański |
język polski, matematyka, język obcy, biologia/geografia | j. angielski, biologia/geografia | ||
I Dp
j. angielski j. angielski /j. niemiecki /j.hiszpański
|
język polski, matematyka, język obcy, biologia/geografia | j. angielski, biologia/geografia | ||
Technik usług kelnerskich | I Ep
j. angielski j. angielski /j. niemiecki /j.hiszpański
|
język polski, matematyka, język obcy, biologia/geografia | j. angielski, biologia/geografia |
Typ szkoły | Kucharz – praktyka warsztat szkolny | I AKp
– j. angielski
|
język polski, matematyka, język obcy, biologia/geografia |
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 10 | Kucharz – młodociany pracownik, praktyka w restauracjach na terenie Krakowa | I BMp
j.angielski
|
język polski, matematyka,
język obcy, biologia/geografia |
Kelner – praktyka warsztat szkolny | I CKp
j. angielski
|
język polski, matematyka,
język obcy, biologia/ geografia |
|
Cukiernik – praktyka warsztat szkolny | I DCp
j. angielski |
język polski, matematyka,
język obcy, biologia/ geografia |
III. Kryteria rekrutacji:
- Rekrutacja do Technikum Gastronomicznego nr 11 i Branżowej Szkoły I Stopnia nr 10 odbywa się drogą elektroniczną
- Całością prac związanych z przyjmowaniem kandydatów do klas pierwszych kieruje komisja rekrutacyjna powołana przez dyrektora szkoły.
- Kandydat do szkół ponadpodstawowych może ubiegać się o przyjęcie do dowolnej liczby szkół. W każdej szkole może wybrać dowolną liczbę oddziałów wypisanych w kolejności zgodnej z preferencjami kandydata.
- Kandydat składa dokumenty jedynie w szkole pierwszego wyboru.
- W systemie rekrutacji elektronicznej kandydat posługuje się poświadczoną przez dyrektora szkoły podstawowej kserokopią i oryginałem świadectwa ukończenia szkoły podstawowej oraz poświadczoną kserokopią i oryginałem zaświadczenia o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasisty
- W postępowaniu rekrutacyjnym kandydat może uzyskać maksymalnie 200pkt.
Podczas rekrutacji do obliczenia punktów brane są pod uwagę:
a) Wyniki egzaminu ósmoklasisty – są one przeliczane na punkty według podanych poniżej zasad, ze wszystkich egzaminów łącznie można uzyskać maksymalnie 100 pkt
Egzamin ósmoklasisty | Liczba punktów za każdy uzyskany procent na egzaminie | Maksymalna liczba punktów do uzyskania |
Język polski | 0,35 pkt | 35 pkt |
Matematyka | 0.35 pkt | 35 pkt |
Język obcy nowożytny | 0.30 pkt | 30 pkt |
b) Wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej oceny z języka polskiego, matematyki i dwóch obowiązkowych zajęć edukacyjnych podlegających punktowaniu w postępowaniu rekrutacyjnym do danego oddziału Technikum Gastronomicznego nr 11 lub Branżowej Szkoły I Stopnia nr 10 – maksymalnie można uzyskać 72 pkt
Sposób przeliczania na punkty ocen z czterech obowiązkowych zajęć edukacyjnych:
stopień celujący – 18 pkt
stopień bardzo dobry – 17 pkt
stopień dobry – 14 pkt
stopień dostateczny – 8 pkt
stopień dopuszczający – 2 pkt
c) Świadectwo ukończenia szkoły podstawowej z wyróżnieniem – 7pkt
d) Osiągnięcia w zakresie aktywności społecznej, w tym na rzecz środowiska szkolnego, w szczególności w formie wolontariatu (wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej) – 3pkt
e) Szczególne osiągnięcia wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej – maksymalnie do uzyskania za wszystkie osiągnięcia 18pkt
Punkty przyznawane są za:
▪ uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem o zasięgu ponadwojewódzkim organizowanym przez kuratora oświaty:
tytułu finalisty konkursu przedmiotowego – przyznaje się 10 punktów, tytułu laureata konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – przyznaje się 7 punktów, |
▪ uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem o zasięgu międzynarodowym lub ogólnopolskim albo turniejem o zasięgu ogólnopolskim
tytułu finalisty konkursu z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych objętych ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 10 punktów, tytułu laureata turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych nieobjętych ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 4 punkty, tytułu finalisty turnieju z przedmiotu lub przedmiotów artystycznych nieobjętych ramowym planem nauczania szkoły artystycznej – przyznaje się 3 punkty |
▪ uzyskanie w zawodach wiedzy będących konkursem o zasięgu wojewódzkim organizowanym przez kuratora oświaty dwóch lub więcej tytułów finalisty konkursu przedmiotowego – przyznaje się 10 punktów,dwóch lub więcej tytułów laureata konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – przyznaje się 7 punktów,dwóch lub więcej tytułów finalisty konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – przyznaje się 5 punktów, tytułu finalisty konkursu przedmiotowego – przyznaje się 7 punktów, tytułu laureata konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – przyznaje się 5 punktów,tytułu finalisty konkursu tematycznego lub interdyscyplinarnego – przyznaje się 3 punkty |
▪ uzyskanie wysokiego miejsca w zawodach wiedzy artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty działające na terenie szkoły międzynarodowym – przyznaje się 4 punkty, krajowym – przyznaje się 3 punkty,wojewódzkim – przyznaje się 2 punkty, powiatowym – przyznaje się 1 punktMiejsca uznane za wysokie w zawodach wiedzy artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty działające na terenie szkoły określa Małopolski Kurator OświatyPunkty są przyznawane za osiągnięcia za zawody wiedzy, artystycznych i sportowych organizowanych przez kuratora oświaty lub inne podmioty działające na terenie szkoły zgodnie z wykazem przedstawionym w decyzji Małopolskiego Kuratora Oświaty |
W przypadku gdy kandydat ma więcej niż jedno szczególne osiągnięcie z takich samych zawodów wiedzy, artystycznych i sportowych na tym samym szczeblu oraz z tego samego zakresu, wymienione na
świadectwie ukończenia szkoły, przyznaje się jednorazowo punkty za najwyższe osiągnięcie tego ucznia w tych zawodach, z tym, że maksymalna liczba punktów możliwych do uzyskania za wszystkie osiągnięcia wynosi 18 punktów. |
- Uczniowie są przyjmowani do wybranego oddziału Technikum Gastronomicznego nr 11 lub Branżowej Szkoły I Stopnia nr 10 w kolejności zgodnej z sumą uzyskanych punktów, aż do wyczerpania planowanego limitu miejsc.
8.W przypadku równorzędnych wyników uzyskanych w postępowaniu rekrutacyjnym uwzględnia się łącznie następujące kryteria o jednakowej wartości:
- wielodzietność rodziny kandydata;
- niepełnosprawność kandydata;
- niepełnosprawność jednego z rodziców kandydata;
- niepełnosprawność obojga rodziców kandydata;
- niepełnosprawność rodzeństwa kandydata;
- samotne wychowywanie kandydata w rodzinie;
· objęcie kandydata pieczą zastępczą
9.Wyniki kwalifikacji ogłasza się przez wywieszenie na tablicy ogłoszeń list kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych do Technikum Gastronomicznego nr 11 lub Branżowej Szkoły I Stopnia nr 10 .
- Złożenie przez osobę zakwalifikowaną, oryginału świadectwa ukończenia szkoły podstawowej, oryginału zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty i innych wymaganych przez szkołę dokumentów w terminie określonym w harmonogramie rekrutacji jest potwierdzeniem wyboru i podstawą do umieszczenia ucznia na liście przyjętych do Technikum Gastronomicznego nr 11, lub Branżowej Szkoły I Stopnia nr 10.
Nieprzekazanie w określonym terminie wyżej wymienionych dokumentów jest jednoznaczne z rezygnacją z miejsca w technikum lub branżowej szkole I stopnia i skreśleniem go z listy uczniów. - Wyniki rekrutacji ogłasza się przez wywieszenie na tablicy ogłoszeń list kandydatów przyjętych i nieprzyjętych do Technikum i Branżowej Szkoły I Stopnia.
- Kandydaci nieprzyjęci do szkoły odbierają za potwierdzeniem złożoną dokumentację. W przypadku nieodebrania złożonych dokumentów zostaną one zniszczone (wrzesień 2019r.)
13.Laureaci konkursu przedmiotowego o zasięgu wojewódzkim organizowanego przez kuratora oświaty oraz laureaci lub finaliści ogólnopolskiej olimpiady przedmiotowej organizowanej przez podmioty wskazane w wykazie Ministerstwa Edukacji Narodowej są przyjmowani do szkoły w pierwszej kolejności
IV.Procedura odwoławcza:
1. W terminie 7 dni od dnia podania do publicznej wiadomości listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych, rodzice/prawni opiekunowie mogą wystąpić do komisji rekrutacyjnej z wnioskiem o sporządzanie uzasadnienia odmowy przyjęcia dziecka.
2. Komisja rekrutacyjna sporządza uzasadnienie w terminie 5 dni od dnia wystąpienia przez rodziców/prawnych opiekunów.
3. W terminie 7 dni od dnia otrzymania uzasadnienia rodzice/prawni opiekunowie mogą wnieść do dyrektora szkoły odwołanie od rozstrzygnięcia komisji rekrutacyjnej.
4. Dyrektor rozpatruje odwołanie w terminie 7 dni od jego otrzymania.
5. Na rozstrzygnięcie dyrektora szkoły służy skarga do sądu administracyjnego.
V.Terminy rekrutacji:
Lp. | Rodzaj czynności | Termin w postępowaniu rekrutacyjnym | Termin w postępowaniu uzupełniającym | |||
1. | Złożenie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej wraz z dokumentami potwierdzającymi spełnianie przez kandydata warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym | od 25.04.2019 r. od godz. 9.00
do 10.06.2019 r. do godz. 15.00 |
od 11 do 16 lipca 2019 r.
|
|||
2. | Weryfikacja przez komisję rekrutacyjną wniosków o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej i dokumentów potwierdzających spełnianie przez kandydata warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, w tym dokonanie przez przewodniczącego komisji rekrutacyjnej czynności, o których mowa w art. 150 ust. 7 ustawy prawo oświatowe | od 25.04.2019 r.
do 27.06.2019 r. |
od 11 do 30 lipca 2019 r.
|
|||
3. | Uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej o świadectwo ukończenia gimnazjum oraz o zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego | od 21.06.2019 r. od godz. 9.00
do 25.06.2019 r. do godz.15.00 |
Nie dotyczy
|
|||
4. | Podanie do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych | 28.06.2019 r. godz. 12.00 | 31 lipca 2019 r.
godz. 1200 |
|||
5. | Wydanie przez szkołę prowadzącą kształcenie zawodowe skierowania na badanie lekarskie kandydatowi z listy kandydatów zakwalifikowanych, który dokonał wyboru kształcenia w danym zawodzie w jednej szkole, w przypadku złożenia przez kandydata oświadczenia o wyborze tej szkoły | do 28.06.2019 r. od godz. 12.00
do 3.07.2019 r. do godz. 15.00 |
do 5 sierpnia 2019 r.
|
|||
6. | Potwierdzenie przez rodzica kandydata albo kandydata pełnoletniego woli przyjęcia w postaci przedłożenia oryginału świadectwa ukończenia gimnazjum i oryginału zaświadczenia o wynikach egzaminu gimnazjalnego, o ile nie zostały one złożone w uzupełnieniu wniosku o przyjęcie do szkoły ponadgimnazjalnej, a w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe – także zaświadczenia lekarskiego zawierającego orzeczenie o braku przeciwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu |
do 9.07.2019 r. do godz. 15.00 |
do 20 sierpnia 2019 r.
|
|||
7. | Podanie do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych | 10.07.2019 r. godz. 12.00 | 22 sierpnia 2019 r. godz. 1200 | |||
8. | Poinformowanie przez dyrektora szkoły ponadgimnazjalnej Małopolskiego Kuratora Oświaty o liczbie wolnych miejsc w szkole | 11.07.2019 r. | 23 sierpnia 2019 r. | |||
Niezłożenie w odpowiednim terminie któregokolwiek z wymaganych dokumentów spowoduje
niedopuszczenie kandydata do postępowania kwalifikacyjnego lub nieuwzględnienie jego osiągnięć i uprawnień w procesie rekrutacyjnym.
VI.Wymagane dokumenty
Podczas postępowania rekrutacyjnego kandydat posługuje się następującymi dokumentami:
Oryginał oraz poświadczona przez dyrektora szkoły podstawowej kserokopia świadectwa ukończenia szkoły podstawowej
Oryginał oraz poświadczona przez dyrektora szkoły podstawowej kserokopia zaświadczenia o wynikach egzaminu ósmoklasisty
Kserokopia (oryginał do wglądu) zaświadczenia o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty konkursów przedmiotowych organizowanych przez kuratora oświaty lub olimpiad przedmiotowych z wykazu Ministerstwa Edukacji Narodowej
Kwestionariusz kandydata (formularz zostanie udostępniony do pobrania w późniejszym terminie)
Oświadczenie rodziców / prawnych opiekunów o woli udziału ucznia w nieobowiązkowych zajęciach edukacyjnych z religii lub etyki (formularz zostanie udostępniony do pobrania w późniejszym terminie)
Kandydaci, którzy zostali przyjęci do wybranego typu szkoły i potwierdzili wolę podjęcia nauki złożeniem oryginalnych dokumentów – świadectwa ukończenia szkoły podstawowej wyników egzaminu ósmoklasisty oraz zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie składają ponadto następujące dokumenty:
Typ szkoły | Dokumenty |
Technikum Gastronomiczne nr 11 |
Wniosek o przyjęcie do klasy I,
trzy fotografie, zaświadczenie o przydatności do zawodu, |
Szkoła Branżowa I Stopnia | Wniosek o przyjęcie do klasy I,
trzy fotografie, zaświadczenie o przydatności do zawodu, |
Kontakt w sprawie rekrutacji
e-mail zsgnr2@poczta.onet.pl
Telefon: 12 6560404
Regulamin została zatwierdzony przez Radę Pedagogiczną w dniu 21 lutego 2019 r.
Kraków, dnia 27.02. 2019 r.